«Ανοικτή πληγή» η συνεχιζόμενη διαίρεση ενός μέλους της ΕΕ, δηλώνει στην «Κ» η Ρομπέρτα Μέτσολα

Η συνεχιζόμενη διαίρεση ενός μέλους της οικογένειας της ΕΕ είναι ανοικτή πληγή, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μιλώντας στην εφημερίδα με αφορμή την επίσκεψη της στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, η κ. Μέτσολα είπε επίσης ότι έχει δηλώσει πολλές φορές πως η Κύπρος είναι κοντά στην καρδιά της, σημειώνοντας πως η επανένωση της Κύπρου αφορά ολόκληρη την ΕΕ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει σθεναρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς εκπλήρωση αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεται πως οι εργασίες των διαφόρων τεχνικών επιτροπών συνεχίζονται, όμως η μόνη επιλογή για μια βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού είναι η συνέχιση ενός στοχευμένου διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». «Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα έχουν στηρίξει τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ επειδή θα μπορούσαν πραγματικά να προκαλέσουν κινητικότητα», σημείωσε.

Με λυπεί, συνέχισε, «το ότι οι Τουρκοκύπριοι φίλοι μας τα έχουν απορρίψει εξ αρχής».

Την ίδια ώρα, επισήμανε, η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου του ΟΗΕ. Η ΕΕ και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε, «κάλεσαν με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειες της στα Βαρώσια καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης».

Απαντωντας σε ερώτηση τί μπορεί η ΕΕ να κάνει για να δοθεί το μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να προστατευθούν από τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο της Τουρκίας, η κ. Μέτσολα υπενθύμισε πως οι Τουρκοκύπριοι είναι σήμερα, και είναι από το 2004, πολίτες της ΕΕ, μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα να εκλεγούν ως ευρωβουλευτές.

Αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο είπε ότι με την πάροδο των χρόνων, η τ/κ οικονομία και κοινωνία γίνονται πιο ευάλωτες και περιορισμένες. Σημείωσε πως ο «προσανατολισμός της τ/κ κοινότητας είναι ευρωπαϊκή και πως το μέλλον των Τ/κ βρίσκεται στην ΕΕ».

Για το φυσικό αέριο και τις πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων στα ανοικτά της Κύπρου, η κ. Μέτσολα είπε στην «Καθημερινή» ότι είναι σημαντικές γιατί φέρουν την υπόσχεση της αύξησης της παραγωγής ΦΑ στην ΕΕ χωρίς εξάρτηση σε τρίτες χώρες για την προμήθεια ενέργειας. Επίσης, είπε, η σημερινή κρίση έχει φέρει τα κράτη μέλη της ΕΕ ακόμα πιο κοντά και η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων ΦΑ σε μια χώρα είναι καλή είδηση για όλο το μπλοκ και μας κάνει όλους δυνατότερους και «να γίνει καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία παρά παράγοντας που προκαλεί συγκρούσεις».

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, η κ. Μέτσολα είπε καθώς η διαδικασία επί παραβάσει της Κομισιόν παραμένει ανοικτή, θα ήταν προτιμότερο πρώτα να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, είπε τα επενδυτικά προγράμματα που οδηγούν σε πολιτογράφηση στην ΕΕ είναι προβληματικά και η ίδια και το ΕΚ στο σύνολό του ζήτησαν την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων αρκετές φορές.

«Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεόντως αναγνωρίσει πως το επενδυτικό της πρόγραμμα μπορούσε εύκολα να τύχει εκμετάλλευσης και είχε ελλιπή εποπτεία και ορθώς αποφάσισε εδώ και αρκετό καιρό να το τερματίσει. Αντιλαμβάνομαι, είπε, πως οι νομικές έρευνες στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy