Ανοικτό σε προτάσεις για μείωση της τιμής του ρεύματος δηλώνει το Υπ. Ενέργειας

Έλα στο Google News

Προχωρούμε στην υλοποίηση της στρατηγικής για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε νέες ιδέες που θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συζήτηση του θέματος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας, το αρμόδιο Υπουργείο παραπέμπει σε δύο ανακοινώσεις του την περασμένη εβδομάδα όπου εξηγούσε τις συντονισμένες ενέργειες που προβαίνει, στη βάση μίας πολυσχιδούς στρατηγικής, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κίνησης.

Διευκρινίζει δε ότι οι ανακοινώσεις με τίτλο «Δήλωση Υπουργού Ενέργειας: «Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, μονόδρομος για μείωση των τιμών» και «Χαμηλότερες οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, μετά τους φόρους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης», βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας meci.gov.cy, απ’ όπου μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν τόσο για τα μέτρα που λαμβάνουμε για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, την έλευση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ και τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, όσο και για το ύψος της τιμής των καυσίμων.

Επειδή το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει, όπως αναφέρει, ότι «συνεχίζει άοκνα και σε καθημερινή βάση να υλοποιεί τη στρατηγική που θα οδηγήσει τη χώρα στην εποχή της πράσινης και καθαρής ενέργειας, η οποία θα φέρει ευημερία στους πολίτες και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας».

Όπου υπάρχουν περιθώρια εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, προστίθεται.

Το Υπουργείο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες που επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κι έχει όλη την καλή διάθεση να τις συζητήσει και να τις μελετήσει με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα.

«Αυτό αποδεικνύει και η σημερινή παρουσία και τοποθέτησή μας στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής, όπου έγινε αυτεπάγγελτη συζήτηση του θέματος», σημειώνεται.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η δήλωση του Προέδρου και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι τα θέματα ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, και χαιρετίζει τη δέσμευση ότι θα συνδράμουν καθοριστικά στην έγκαιρη και ταχεία εξέταση κρίσιμων νομοσχεδίων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ο στόχος της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Κώστας Κώστα: Αυτά έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση για να δώσει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες

Τρόπους μείωσης ή απορρόφησης της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων να προτάσσουν την μείωση του ΦΠΑ και την χρήση του αποθεματικού της ΑΗΚ για άμεση ανακούφιση των καταναλωτών.

Τρία πράγματα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση για να δώσει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, προτάσσοντας την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και σημειώνοντας ότι η χρήση μαζούτ επιφέρει πρόστιμα από την ΕΕ 50 εκ. ευρώ περίπου τον χρόνο, λόγω εκπομπών ρύπων.

Το κόστος για την μη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή από την 1/1/2020 μέχρι το τέλος του 2022, πρόσθεσε, θα ανέλθει συνολικά στα 200 εκ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι το 2011 ήμασταν ένα βήμα πριν την εισαγωγή φθηνού φυσικού αερίου και έκανε λόγο σε υπόσκαψη από τους κυβερνώντες εκείνης της συμφωνίας που θα επέτρεπε να πληρώνουμε σήμερα πολύ πιο φτηνό ρεύμα.

Με αλλαγές στόχων, διαδικασιών και μετάθεση χρονοδιαγραμμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε 4 φορές να εισάξει φυσικό αέριο, ανέφερε.

Δεύτερο πράγμα που έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση, συνέχισε, ήταν να ανοίξει την ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι έπρεπε να γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2016, αλλά δεν έγινε. Μίλησε δε για περαιτέρω καθυστέρηση.

Το τρίτο, είπε, ήταν να προωθήσει τις ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο καλύπτοντας τον στόχο της ΕΕ. Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ΑΠΕ που δεν υπάρχει, δήλωσε ο κ. Κώστα κάνοντας λόγο για βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης και «αυτός που πάντα την πληρώνει είναι ο πολίτης, καταναλωτής».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, συμφώνησε μόνο στην κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά καυσίμων από την ΑΗΚ και εφόσον η τιμή υπερβαίνει το σημείο αναφοράς των €300/τόνο και όχι στην οριζόντια κατάργηση του στο ΦΠΑ στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σημείωσε πως μελετάται η μετακύλιση του κόστους για ευάλωτες ομάδες στον φορολογούμενο πολίτη, δηλαδή η κάλυψή τους από το κράτος.

Όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια για ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης, υπάρχουν περιθώρια τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε και το θέμα του ΦΠΑ καθώς επίσης και τις δυνατότητας κεφαλαίου που υπάρχουν, όμως με τρόπο που δεν θα επηρεάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης ή τους ρυθμούς πορείας προς την πράσινη μετάβαση.

«Δεν μπορεί να παίρνουμε τα αποθεματικά είτε της ΑΗΚ είτε άλλως πως και να τα επιστρέψουμε στους πολίτες σε βάρος των επενδύσεων που χρειάζονται να γίνουν, επενδύσεις και πραγματικό όφελος προς την τιμή του καταναλωτή θα έλθουν όταν και εφόσον γίνουν τεράστιες επενδύσεις στο σύστημα διανομής, όταν εφαρμοστεί τέτοιου είδους τεχνολογία στη διανομή και το δίκτυο που πραγματικά θα μετρά το όφελος του πολίτη» είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως πέραν των ευάλωτων ομάδων, όπου το κόστος μεταφέρεται πλέον στον φορολογούμενο, μπορεί να αγγίξουμε το θέμα του ΦΠΑ το οποίο μελετούμε όχι όμως στη λογική ότι θα πάει στο 12% ή στο 5%.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η κυπριακή πολιτεία δεν μπορεί να απολέσει αυτό το τεράστιο έσοδο στα δημόσια οικονομικά της, μπορούμε ωστόσο να δούμε το όφελος το οποίο δημιουργείται από πλευράς του κράτους, από την βασική τιμή της πορείας των καυσίμων», είπε.

«Δηλαδή μετά τα €300 ευρώ/τόνο ως τιμή αναφοράς της αγοράς των καυσίμων ή διεθνούς τιμής στα καύσιμα, δεν θεωρώ ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιβάλλει ΦΠΑ σε τιμές καυσίμων πέραν των €300/τόνο»,πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι μετατιμολογείται αυτή η διαφορά και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο να μην επιβάλλεται ΦΠΑ στο συγκεκριμένο αυτό το κομμάτι. Δεν αναφέρομαι στο ότι μπορεί να υπάρξει καθολική μείωση του ΦΠΑ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, είπε.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η σχέση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καταναλωτή είναι πολυπαραγοντική, συνδέοντας την τιμή του τιμολογίου, με τις τιμές των καυσίμων διεθνώς, την καθυστέρηση στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα, αλλά και της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί στην αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε σε «700 megawatt, τα οποία είναι σε σειρά αναμονής ή περιμένουν αδειοδότηση και από πλευράς του το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έχει εγκρίνει με αποτέλεσμα να μην έχουμε εκείνο το όφελος».

Κύρια αιτία του προβλήματος της αύξησης της τιμής του ρεύματος είναι ότι η ΑΗΚ χρησιμοποιεί ένα ακριβό και ρυπογόνο καύσιμο, γεγονός που αυξάνει τα ανελαστικά έξοδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης.

«Για αυτό θεωρούμε ως μέγα σκάνδαλο το γεγονός ότι από το 2007, όταν στο τέλος της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι κάλεσε την Επιτροπή Ενέργειας με διαρκή και έντονη δράση να ασκήσει έλεγχο και πίεση στην Κυβέρνηση ώστε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και η ενθάρρυνση της ΑΗΚ και του ιδιωτικού τομέα για χρήση των ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή του ρεύματος.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην έλευση του φυσικού αερίου που θα οδηγούσε σε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού έχει οδηγήσει στην εξάρτηση από τα υγρά καύσιμα που καθιστά τον Κύπριο καταναλωτή έρμαιο στις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων.

Πέραν της εισαγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να βρεθούν άμεσα τρόποι για να ελαφρυνθεί ο Κύπριος καταναλωτής και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είπε.

Εισηγήθηκε άμεσα την μείωση ΦΠΑ από το 19% στο 5% και εξαίρεση επιβολής ΦΠΑ και άλλων χρεώσεων στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος

Τα περιθώρια μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού περιορίζονται στην μείωση του ΦΠΑ, για την έγκριση του οποίου χρειάζονται 3 μήνες, και ποσά από το αποθεματικό της ΑΗΚ, ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Σταύρος Παπαδούρης.

Εκείνο που ξένισε, πρόσθεσε, είναι ότι σύμφωνα με την ΡΑΕΚ υπάρχουν σχέδια μέχρι 800 megawatt, που εδώ και χρόνια έχουν μπλοκαριστεί. Η Επιτροπή Ενέργειας, ανέφερε, θα ρέπει να καλέσει αυτούς τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο μέχρι σήμερα για τις αδειοδοτήσεις που έχουν πάρει φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά δεν έχει προχωρήσει η δανειοδότηση.

Οι θεσμοί της πολιτείας πρέπει να θέσουν τις κατάλληλες παραμέτρους μέχρι το άνοιγμα της πραγματικής ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού τέλος του 2022, δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχαλης Γιακουμή.

Ήρθε η κατάλληλη στιγμή, πρόσθεσε, να δούμε και άλλες παραμέτρους για μείωση του ηλεκτρισμού, όπως μείωση του ΦΠΑ, κάλυψη από την ΑΗΚ μέρους των αυξήσεων, κάλυψη μέσω των ΑΠΕ, με τρόπο που να μην στοιχίζει το κόστος αποφυγής της Αρχής που σήμερα είναι στα 12 σεντ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.