Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά την απόρριψη της πρότασης του ΑΚΕΛ για συνέχιση της αναστολής

ΚΕΔΙΠΕΣ: Δάνεια 2,5 δις ευρώ σε κίνδυνο εκποιήσεων μετά τη λήξη του μορατόριουμ

Δάνεια 2,5 δις ευρώ στην ΚΕΔΙΠΕΣ με υποθήκη την κύρια κατοικία ή/και τη μικρή επαγγελματική στέγη του δανειολήπτη, τα οποία με το προηγούμενο νομικό καθεστώς προστατεύονταν, αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο των εκποιήσεων, λόγω της πρόσφατης απόφασης της Βουλής για άρση όλων των περιορισμών.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για συνέχιση της στενευμένης αναστολής των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, ώστε να προστατεύουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή μέτρα όπως το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης. Πρόκειται για την ίδια πρόταση η οποία ψηφίστηκε ξανά επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Παρά ταύτα, αυτή τη φορά τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ) έκαναν στροφή, έτσι δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ και απαλείφθηκαν όλοι οι περιορισμοί.

Σε δηλώσεις του σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος, δήλωσε σχετικά ότι: «Χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση της Βουλής και ευελπιστούμε να επιλυθεί το πρόβλημα των συνεχών καθολικών αναστολών των εκποιήσεων με μία ολοκληρωμένη, τελική και πάνω από όλα λειτουργική λύση». Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα δάνεια τα οποία βρίσκονταν κάτω από μορατόριουμ αντιστοιχούν στο 45% του χαρτοφυλακίου της ΚΕΔΙΠΕΣ (6,1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δις ευρώ είναι ΜΕΔ).

Σημειώνεται πάντως ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι περισσότερες λύσεις οι οποίες δίνονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ είναι οι αναδιαρθρώσεις (39,2%), ενώ οι εκποιήσεις και οι ανακτήσεις αντιστοιχούν στο 7,5% (25 εκατ. ευρώ).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy