Άνοιξε σήμερα η συζήτηση για ευθανασία στην Κύπρο


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Άνοιξε σήμερα η συζήτηση για τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα ως προς την εισαγωγή της ευθανασίας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κατέθεσε μελέτη 70 σελίδων, η οποία, ο Νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης ευελπιστεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη.

Σε ποινικό επίπεδο ανέφερε ότι σήμερα η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι ποινικό αδίκημα και τόνισε ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Τόνισε παράλληλα το ζήτημα της συγκατάθεσης , ατόμων που είτε είναι κάτω των 18 ετών είτε είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν λόγω μείωσης της κρίσης τους εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

Στη συζήτηση ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δια του Δρος Μιχάλη Αναστασιάδη, τόνισε ότι θα τοποθετηθεί αφού έχει τις θέσεις της κοινωνίας των πολιτών κι αφου απαντηθούν ζητήματα όπως, το κατά πόσον καταπατάται ο όρκος του Ιπποκράτη και κατά ποσον θα πρόκειται για υπόθεση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αλλά και το κατά πόσον θα λαμβάνεται υπόψιν η άσκηση του λειοτουργήματος της ιατρικής απερίσπαστα. Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκε και η Ιερά Σύνοδος.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος ανέφερε ότι ο θεός είναι αυτός που ορίζει τη ζωή και το θάνατο με την ελπίδα ότι ο θάνατος θα οδηγήσει την αθανασία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι ο διάλογος έπρεπε να ανοίξει, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, αλλά ανάμεσα σε ένα επώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο.

Τόνισε ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν ήδη σε υιοθέτηση νομοθεσιών με τελευταίο παράδειγμα την Αυστρία.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε ότι το ζήτημα που συζητείται είναι η επιλογή σε μια αξιοπρεπή κατάληξη ενός ανθρώπου που δεν έχει άλλη δυνατότητα ίασης ή ανάρρωσης από ανίατη ασθένεια και που είναι στα τελικά στάδια της ζωή του σε σημείο που προσβάλλεται η αξιοπρέπεια.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι στις χώρες που ήδη θεσμοθετήθηκε νομικά, ένα ποσοστό γύρω στο 70-80 % των πολιτών επικροτεί την ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία .

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.