Άνοιξε στα κατεχόμενα η συζήτηση για το κοινοβουλευτικό σύστημα, υποστηρίζει η Κίπρις

Η αλλαγή 46 «κυβερνήσεων» τα τελευταία 38 χρόνια στα κατεχόμενα προκάλεσε για ακόμα μια φορά αμφισβήτηση του «κοινοβουλευτικού συστήματος» με το οποίο λειτουργεί το καθεστώς, σύμφωνα με την Κίπρις.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ επισκόπηση τουρκικού και τ/κ Τύπου του ΓΤΠ, αναφέρει ότι στο χθεσινό δημοσίευμα, η εφημερίδα απευθύνθηκε σε πρώην «πρωθυπουργούς» ρωτώντας τις απόψεις τους για το θέμα και φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες.

Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης και “πρωθυπουργός”, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι αποτελεί προϋπόθεση η αλλαγή στο σύστημα «διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι είτε πρέπει να περάσουν σε ένα «προεδρικό σύστημα» διαφορετικό από εκείνο που ισχύει στην Τουρκία, είτε να ενισχύσουν το υφιστάμενο «κοινοβουλευτικό σύστημα».

Ο πρώην «πρωθυπουργός», Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ συμφώνησε με την άποψη ότι αποτελεί προϋπόθεση η αλλαγή του συστήματος, όμως επεσήμανε ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει με συναίνεση όλων των τμημάτων της κοινωνίας.

Ο πρώην «πρωθυπουργός», Χακκί Ατούν ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν στο «προεδρικό σύστημα», προσθέτοντας ότι περνούν μια πρωτόγνωρη πολιτική κρίση και χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την δομή της παραιτηθείσας «κυβέρνησης».

Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης και “πρωθυπουργός”, Ντερβίς Έρογλου, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος στο «σύστημα διακυβέρνησης» και το ουσιαστικό πρόβλημα πηγάζει από εκείνους που εφαρμόζουν το σύστημα.

«Εκείνοι που σήμερα δεν μπορούν να χωνέψουν το κοινοβουλευτικό σύστημα, αύριο δεν θα χωνεύουν το προεδρικό σύστημα», πρόσθεσε, και υποστήριξε ότι το «κοινοβουλευτικό σύστημα» που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα είναι «το πιο δημοκρατικό σύστημα στον κόσμο».

Από το 1976, έγιναν 14 «εκλογικές αναμετρήσεις» στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών ή των ενδιάμεσων «εκλογών» στις οποίες έλαβαν μέρος 35 κόμματα.

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένα 13 πολιτικά κόμματα που με την δημιουργία εκ μέρους του Μπερντάν Ζάρογλου του Κόμματος του Έθνους θα ανέλθουν πλέον σε 14.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.