Στις 12 το μεσημέρι άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας που ενώνει τις ελεύθερες περιοχές με την Αμμόχωστο με εκατοντάδες κόσμου να περνά το οδόφραγμα για να κατευθυνθεί προς την Αμμόχωστο.

Μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης έστειλε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης μετά τη διέλευσή του μαζί με πολλούς κατοίκους και μη της περιοχές από το οδόφραγμα και την είσοδό τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας.

Στις 12 το μεσημέρι, πλήθος κόσμου από τις δύο πλευρές ξεκίνησαν από τις δύο πλευρές, με σκοπό να συναντηθούν σε σημείο της Λεωφόρου Αμμοχώστου, ενώ ουρές αυτοκινήτων και από τις δυο πλευρές προσπαθούσαν να περάσουν.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αμμοχώστου από τα κατεχόμενα παρέδωσε στον Δήμαρχο της Δερεύνας και στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου από μια γλάστρα με ελιά.

Ο κ. Καραγιάννης φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι ύστερα από χρόνια προσπαθειών έγινε επιτέλους κατορθωτό να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και θα φυτέψει την ελιά σε σημείο πλησίον του οδοφράγματος.

Προηγουμένως

Παρών στην Δερύνεια είναι και το ναζιστικό ΕΛΑΜ που κρέμασε πανό κοντά στο οδόφραγμα. Μάλιστα προκλήθηκε ένταση μεταξύ μέλους του ΕΛΑΜ και πολίτη με την Αστυνομία να είναι επι ποδός.

Νεότερη ενημέρωση 11:00

Μετά το συμβάν με την ένταση μεταξύ Ελαμίτη και πολίτη, η Αστυνομία ζήτησε από τα μέλη του ΕΛΑΜ να κατεβάσουν το πανό που ανάρτησαν προηγουμένως στο χώρο του οδοφράγματος.

Στο σημείο βρίσκεται και ο πατέρας του δολοφονηθέντος στη Δερύνεια, Σολωμού Σωλομού.

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μέλη του ΕΛΑΜ με τον πατέρα του Σολωμού, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κλείσει τα οδοφράγματα.

 

11:30

Άντρες της Εθνικής Φρουράς μετακίνησαν τα συρματομπλέγματα που έκλειναν τη Λεωφόρο Δερύνειας.

11:45

Στο οδόφραγμα έφτασε πλήθος πολιτών και μέλη του κινήματος United Cyprus