Ανώτατο: Άκυρη η εκλογή και η χειροτονία του Σεβαστιανού Σταύρου σε Μητροπολίτη Κιτίου

Με δύο αποφάσεις που εξέδωσε την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη σχετικά με την νομιμότητα της εκλογής και χειροτονίας του Σεβαστιανού Σταύρου σε Μητροπολίτη Κιτίου.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εκλογή του εν λόγω προσώπου είναι άκυρη και ότι αυτός δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαχειρίζεται την περιουσία της εν λόγω εκκλησίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και με αναφορά στο άρθρο 27 του Καταστατικού και στους Ιερούς Κανόνες, αποφάσισε ότι η εκλογή του Σεβαστιανού «κρίνεται αντικαταστατική» και ως «επέμβαση» στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας ΓΟΧ Κύπρου.

Εξέδωσε, εξάλλου, διάταγμα με τον οποίο καλεί τον Σεβαστιανό Σταύρου «να τερματίσει την παράνομη επέμβαση στα ακίνητα της Μονής» καθώς και διάταγμα, με το οποίο παύει το οποιοδήποτε εμπόδιο στις εναπομείνασες μοναχές να διαμένουν στην Μονή και να χρησιμοποιούν την ακίνητη περιουσίας της Μονής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πολιτική έφεση αφορούσε σε αγωγή, που κίνησε η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Αβδελλερό της Λάρνακας, μαζί με άλλες μοναχές, οι οποίες εκδιώχθηκαν από την εν λόγω μονή από τον Σεβαστιανό Σταύρου, ο οποίος ψηφίστηκε και χειροτονήθηκε από την αντίστοιχη εκκλησία των παλαιοημερολογιτών της Ελλάδας.

Οι εν λόγω μοναχές αμφισβήτησαν την εκλογή και χειροτονία του Σεβαστιανού και την εξουσία του να τις εκδιώξει από την Μονή, καθώς και να διαχειρίζεται την κινητή και ακίνητη της περιουσία, με την αιτιολογία ότι δεν τον αναγνώρισαν.

Ισχυρίστηκαν ότι η εκλογή και χειροτονία του έγινε κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας τους, των Ιερών Κανόνων και των παραδόσεων της Κυπριακής Εκκλησίας.

Το 2015, πρωτοδίκως η αγωγή που κίνησαν οι εν λόγω μοναχές, απορρίφθηκε, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι η εκλογή του Σεβαστιανού ήταν νόμιμη.

Ασκήθηκε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης, ενώ στο μεσοδιάστημα, μέχρι και σήμερα, δύο από τις μοναχές απεβίωσαν, ενώ οι εναπομείνασες είναι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας.

Σε σχέση με τη δεύτερη απόφαση, ενάγοντες ήταν ο «νόμιμος Μητροπολίτης» Κιτίου, Παρθένιος, καθώς και διάφοροι άλλοι ναοί της εν λόγω Εκκλησίας, οι οποίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο, όταν ο Σεβαστιανός Σταύρου, επικαλούμενος την ιδιότητα του Μητροπολίτη Κιτίου των ΓΟΧ, δημιούργησε θρησκευτικό οργανισμό επ’ ονόματι του και ενέγραψε σε αυτόν όλη την ακίνητη περιουσία των ναών αυτών.

Ο ναοί, κατέφυγαν και αυτοί στο δικαστήριο, αμφισβητώντας την εκλογή και χειροτονία του Σεβαστιανού Σταύρου και, συνεπώς, την εξουσία του να διαχειρίζεται την περιουσία τους.

Πρωτόδικα, το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή, λέγοντας ότι η εκλογή του Σεβαστιανού Σταύρου ήταν νόμιμη και ότι αυτός δικαιούται την εγγραφή της περιουσίας.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι η εκλογή του Σεβαστιανού, ως Μητροπολίτη Κιτίου, «ήταν αντικαταστατική» και «μη έγκυρη», ενώ παραμέρισε την πρωτόδικη απόφαση με την οποία αποφασίστηκε ότι δικαιούται την επ ̓ ονόματι του εγγραφή της περιουσίας.

Επιπλέον, το Ανώτατο αποφάσισε όπως αναγνωριστεί ότι δικαίωμα χρήσης και κατοχής των επίδικων ακινήτων έχουν ο νόμιμος Μητροπολίτης και οι ναοί.

Εξέδωσε, παράλληλα, διάταγμα για ακύρωση των δηλώσεων μεταβιβάσεως των επίδικων ακινήτων και απαγόρευσης μεταβίβασης τους στον Σεβαστιανό Σταύρου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.