Ανώτατο: Αντισυνταγματικός ο Νόμος για παράλληλη καταχώριση δικαστικών εγγράφων

Αντισυνταγματικό έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», ο οποίος προνοούσε την παράλληλη καταχώριση παντός δικαστικού εγγράφου, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στα Δικαστήρια μετά από αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Απόφαση, η οποία εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2021, ο Νόμος κρίθηκε ότι: (1) αποτελεί επέμβαση στη δικαστική εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από άλλη Εξουσία, (2) βρίσκεται σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος, και (3) παραβιάζει την εκ του Συντάγματος απορρέουσα Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, η οποία διασφαλίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία της κάθε μίας εκ των τριών Εξουσιών.

Η Αναφορά του Νόμου έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, δυνάμει του Άρθρου 140 του Συντάγματος. Τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσώπησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Λυσάνδρου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.