Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*
Τους τελευταίους μήνες έχουμε ασχοληθεί έντονα με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αφήσει πίσω της η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε οικονομικό επίπεδο. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και σε καμιά περίπτωση κάποιος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Φυσικά, το πιο παράδοξο από όλα είναι οι συνεχείς ακατανόητες οικονομικές αποφάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες ενώ βρίσκουν τεράστιες αντιδράσεις από τους σοβαρούς οικονομικούς κύκλους στην Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τους χρυσοπληρωμένους ιθύνοντες της ΕΚΤ.
Έχουμε πολλές φορές αναφέρει την έντονη διαφωνία μας με τα μέτρα που παίρνει η ΕΚΤ όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παρά τα συνεχή μέτρα συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει στο 9,1% για τον Αύγουστο του 2022, ενώ την ίδια περίοδο το 2021 ήταν στο οριακά αποδεκτό 3%. Δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 200% σε πραγματικούς οικονομικούς όρους. Φυσικά πολλοί θα χρησιμοποιήσουν την «απλή κοινή» λογική, η οποία αναφέρεται σε 6 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν καταλαβαίνει από τη χειραγώγηση των αριθμών, αλλά κυρίως των συνειδήσεων, και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Ένας από τους τομείς οι οποίοι επηρεάζονται από τις συνεχείς καταστροφικές αποφάσεις της ΕΚΤ είναι αυτός της Ανώτερης (Τριτοβάθμιας) Εκπαίδευσης, κάτι το οποίο επηρεάζει όχι μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες είναι υπεύθυνη η ΕΚΤ, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Παράλληλα, το φαινόμενο του ντόμινο επηρεάζει και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Μεγάλη Βρετανία, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από την Ένωση, και επιπρόσθετα διατηρεί το δικό της νόμισμα, ένα από τα ισχυρότερα στον πλανήτη, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω των σχέσεών της με την Ένωση. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί στοιχείο αναφοράς από τα ΜΜΕ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η ορθή πληροφόρηση. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν αναπτύξει διάφοροι αξιόπιστοι οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, η αύξηση του πληθωρισμού και των δανείων, ως αποτέλεσμα (και) των αποφάσεων της Ένωσης και της ΕΚΤ θα οδηγήσει στις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις:
Πολλά πανεπιστήμια τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις διάφορες χρεώσεις τους, οι οποίες δεν θα αφορούν κατ’ ανάγκη τα δίδακτρα, αλλά διάφορες υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν στους φοιτητές τους.
Μείωση της δυνατότητας των πανεπιστημίων να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και της ικανότητας των φοιτητών να αναπτύξουν καινοτόμες διεργασίες.
Μείωση της δυνατότητας πολλών αποφοίτων να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η δραστική μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των νοικοκυριών, λόγω της αύξησης των ενοικίων, θα οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα.
Μείωση της ποιότητας της ζωής των φοιτητών, αφού οι οικογένειές τους, εξαιτίας των λόγων που έχουν προαναφερθεί, δεν θα μπορούν να τους προσφέρουν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, ειδικά σε περιπτώσεις που είναι μακριά από την πόλη ή/και χώρα τους.
Παράλληλα, υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι πολλοί φοιτητές θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω της αδυναμίας των οικογενειών τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις.
Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί φοιτητές να οδηγηθούν σε κοινωνικό αποκλεισμό, τόσο μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμιά τους, αλλά και μέσα στην κοινωνία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονα ψυχολογικά και άλλα προβλήματα.
Οι κυβερνήσεις να δώσουν τις απαραίτητες ανάσες στους φοιτητές και τις οικογένειές τους για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Ο ιδιωτικός τομέας, αντιλαμβανόμενος από την αρχή το πρόβλημα που εξελισσόταν, έδωσε μια σειρά από οικονομικά και άλλα κίνητρα. Δεν μπορεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να αφεθεί στα χέρια και τις αποφάσεις κάποιων χρυσοπληρωμένων στην ΕΕ και την ΕΚΤ. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τη γνώση. Το όποιο πλήγμα στην Εκπαίδευση μέσω οικονομικών αποφάσεων θα αποτελεί υπονόμευση της ίδιας της Ένωσης και της δυνατότητάς της να αναπτυχθεί δίκαια.
Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων, [email protected]
