ΑΝΘΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: «Το κυπριακό κοινό απολάμβανε το θέατρο από τα αρχαία χρόνια»

«Η ίδρυση και η λειτουργία των θεάτρων ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές στο νησί», τονίζει η συγγραφέας του βιβλίου «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΥΡΗ

Τα τέσσερα αρχαία θέατρα της Κύπρου, που βρίσκονται σήμερα σε καλή κατάσταση, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που ενισχύουν τη θέση ότι στην Κύπρο υπήρχε θεατρικό περιβάλλον και πως το κυπριακό κοινό απολάμβανε το θέατρο και εν γένει το θέαμα, τονίζει στη «Χαραυγή» η Ανθή Αντωνιάδου, συγγραφέας του βιβλίου «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο στο νησί θα πρέπει να υπήρχε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα».

Οπως τονίζει η συγγραφέας του βιβλίου «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου», που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, «μέσα από τη μελέτη και τις διαδοχικές μετατροπές των κτιρίων, διαφαίνεται ότι η ίδρυση και η λειτουργία των θεάτρων ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές στο νησί».

Συγκεκριμένα, η έκδοση «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου» αποτελεί μια προσπάθεια λεπτομερούς παρουσίασης των μέχρι σήμερα ευρεθέντων τεσσάρων αρχαίων θεάτρων της Κύπρου, δηλαδή αυτά της Νέας Πάφου, του Κουρίου, των Σόλων και της Σαλαμίνας, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες. Αυτό το πρωτότυπο για το είδος του βιβλίου, πλουσιότατα εικονογραφημένο, συχνά με σπάνιες φωτογραφίες, άρτια επιμελημένο από τον εκδοτικό οίκο «Εν Τύποις», αποτελεί ένα εμπεριστατωμένο έργο αναφοράς για την κυπριακή αρχαιολογία.

Η έκδοση αποτελεί σημαντική πηγή ιστορικής και αρχαιολογικής πληροφόρησης. Φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξέλιξη της έρευνας σχετικά με την κατανομή των δημόσιων κτηρίων στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης των πόλεων και στην ανίχνευση των απαρχών της κυπριακής θεατρικής αρχιτεκτονικής και των στοιχείων που τη διαμόρφωσαν. Ρίχνει παράλληλα φως στο χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους στους οποίους ανήκουν τα κυπριακά αρχαία θέατρα.

Σελ. 31 Φωτ. 3 Image001

-Τι είναι εκείνο που σας παρεκίνησε, κυρία Αντωνιάδου, για να γράψετε το βιβλίο «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου»;

Καθώς τα αρχαία θέατρα αποτελούν σημείο αναφοράς στην κυπριακή αρχαιολογία, πάντα θεωρούσα ότι υπήρχε η ανάγκη καταγραφής και συγκέντρωσης των θεατρικών αρχιτεκτονημάτων σε ένα εξειδικευμένο τόμο, ώστε να λειτουργήσει σαν κατάθεση στον πολιτισμό του τόπου μας.

-Να αντιληφθούμε πως πρόκειται για ένα επιστημονικό σύγγραμμα ή πρόκειται για ένα νέο ταξιδιωτικό οδηγό των αρχαίων θεάτρων της Κύπρου;

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη απόπειρα συνολικής μελέτης των σωζόμενων αρχαίων θεάτρων της Κύπρου. Μέσα από τη σύνθεση των αρχαιολογικών, επιγραφικών και φιλολογικών μαρτυριών, γίνεται μια εις βάθος ανάλυση των τεσσάρων κυπριακών θεατρικών κτηρίων. Επίσης, σε ξεχωριστό κεφάλαιο εξετάζονται οι επιγραφές που αφορούν στο Κοινό των Τεχνιτών του Διόνυσου, ένα είδος σωματείου, το οποίο λειτουργούσε στην Κύπρο από την Ελληνιστική Περίοδο και είχε άμεση σχέση με το θέατρο. Εννοείται πως το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει και ως οδηγός για όσους θέλουν να ανιχνεύσουν λεπτομερέστερα αυτά τα οικοδομήματα.

-Τι πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερο για τα αρχαία θέατρα της Κύπρου, πέραν από την ιστορική και αρχαιολογική σημασία τους;

Τόσο τα ίδια τα αρχαία θέατρα όσο και η επιγραφική μάς παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που ενισχύουν τη θέση ότι στην Κύπρο υπήρχε θεατρικό περιβάλλον και να εκτιμήσουμε ότι το κυπριακό κοινό απολάμβανε το θέατρο και εν γένει το θέαμα. Κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο στο νησί θα πρέπει να υπήρχε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

-Εχετε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα μέσα από αυτή την έρευνά σας για τα αρχαία θέατρά μας, τα οποία μπορούμε να βρούμε και να διαβάσουμε στο εν λόγω βιβλίο σας;

Μέσα από τη μελέτη και τις διαδοχικές μετατροπές των κτιρίων, διαφαίνεται ότι η ίδρυση και η λειτουργία των θεάτρων ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές στο νησί.

-Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας;

H έκδοση αυτή περιέχει πολύτιμο υλικό, χρήσιμο για αρχαιολόγους, ιστορικούς, θεατρολόγους, φιλολόγους, καλλιτέχνες, ερευνητές και μαθητές.

Σελ. 31 Φωτ. 1 Κουριο

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Ανθή Αντωνιάδου κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Αρχαιολογία από το Université de Provence της Γαλλίας με πεδίο έρευνας την αρχαιολογία των αρχαίων θεάτρων του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή, Σύγχρονo Θέατρο Αθήνας Γιώργου Κιμούλη.

Η παρουσίαση του βιβλίου

Να υπενθυμίσουμε πως η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου», της Ανθής Αντωνιάδου, από τις Εκδόσεις «Εν Τύποις», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 στις 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας (CVAR) του Ιδρύματος Σεβέρη, Ερμού 285, στην εντός των τειχών Λευκωσίας.
Λεζάντες
1. Το αρχαίο θέατρο Κουρίου
2. Το αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας
3. Το εξώφυλλο του βιβλίου της Ανθής Αντωνιάδου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.