Άσχημη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Κοφίνου

 

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό διώχνοντας από τη δική τους «αυλή» τους ανθρώπους που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και αναζητούν ελπίδα. Αυτή την πολιτική φαίνεται να ακολουθεί και η κυπριακή κυβέρνηση. Στη χώρα μας κατέφθασαν διά θαλάσσης ένας μικρός αριθμός -σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως Ελλάδα και Ιταλία- προσφύγων. Το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου εξακολουθεί να είναι αφιλόξενο, όπως είναι και η επίσημη πολιτική του κράτους για τους πρόσφυγες.
Παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στην Κοφίνου και ακολούθως δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση (με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου) για βελτίωση της κατάστασης, εντούτοις οι συνθήκες παραμένουν άσχημες.
Το Γραφείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ και οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΠΟΓΟ, ΕΔΟΝ πραγματοποίησαν στις 19 Ιουνίου φεστιβάλ στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου με την ευκαιρία της 20ής Ιουνίου, Διεθνούς Μέρας Προσφύγων, και στα πλαίσια της Εβδομάδας Αλληλεγγύης με τους Πρόσφυγες και Μετανάστες που έχει προκηρύξει το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), όπου την ευθύνη συντονισμού έχει η ΠΕΟ. Το φεστιβάλ που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα στήριξε και η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με αγαπημένους ηθοποιούς να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά, μαζί τους και οι παλιάτσοι.

 

Δύσκολη η διαβίωση των ανθρώπων στην Κοφίνου

Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας διαπιστώθηκαν και πάλι πολλά προβλήματα, με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη για τη διαβίωση των προσφύγων.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας η υπεύθυνη του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Κούκου, εξακολουθούν να είναι πολλά τα άτομα που διαμένουν στο κέντρο, ενώ τα προβλήματα της καθαριότητας και του αποχετευτικού παραμένουν, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες των αρμοδίων. Η κατάσταση με τη σίτιση παραμένει η ίδια αφού η ποιότητα είναι μέτρια, ενώ η ποσότητα είναι πολύ μικρή για τις ανάγκες του κόσμου.
Όπως ανέφερε, στην Κοφίνου υπάρχουν πολλά βρέφη και μικρά παιδιά τα οποία ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και με πολλές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Πολλά από αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης, π.χ. κρέμες για σύγκαμα, δεν παρέχονται από το κράτος και οι ανάγκες καλύπτονται με πολύ κόπο και προσπάθεια από τους εθελοντές.
«Είναι θέματα που αφορούν την υγεία των ίδιων των παιδιών. Δεν είναι πολυτέλεια η κρέμα για το σύγκαμα για παράδειγμα. Υπάρχει κάποιος από εμάς που δεν έβαζε κρέμα στο παιδί του όταν ήταν βρέφος;» τόνισε η Μ. Κούκου.
Να σημειώσουμε ότι οι εθελοντές στο Κέντρο της Κοφίνου απευθύνουν συνέχεια εκκλήσεις για στήριξη με είδη πρώτης ανάγκης, ειδικότερα σε είδη για τα παιδιά.

 

Καλή διάθεση από τους λειτουργούς αλλά…

Το μόνο που άλλαξε προς το καλύτερο, σημείωσε η Μ. Κούκου, είναι η νοοτροπία των υπεύθυνων κρατικών λειτουργών, οι οποίοι προσπαθούν συνεχώς να επιλύουν προβλήματα. «Υπάρχει καλή διάθεση και προθυμία από την ομάδα των λειτουργών, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν από μόνοι τους να κάνουν πολλά πράγματα λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της εμπλοκής άλλων υπηρεσιών του κράτους», επεσήμανε.
Για παράδειγμα είχαν χαλάσει πολλά από τα κλιματιστικά στα λυόμενα τα οποία χρησιμοποιούνται για διαμονή, αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών καθυστέρησε πολύ η αντικατάστασή τους. Έπρεπε, πρόσθεσε, να υπάρξουν πολλές πιέσεις για να αλλάξουν τα κλιματιστικά τα οποία είναι αναγκαία, λόγω του ότι στα λυόμενα υπάρχουν πολύ ψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλές το χειμώνα.

 

Λύνουν ένα πρόβλημα δημιουργώντας άλλο

Στην προσπάθειά της να βελτιώσει την κατάσταση για τις οικογένειες προσφύγων στην Κοφίνου, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δέχεται μονήρεις αιτούντες άσυλο στο Κέντρο. Ωστόσο η «λύση» αυτή προκαλεί άλλο πρόβλημα, το οποίο μεταφέρεται έξω από την Κοφίνου. Το ερώτημα είναι πού θα καταλήγουν αυτοί οι άνθρωποι. Τα 100 ευρώ που δίδονται ως επίδομα ενοικίου και κουπόνια σίτισης ύψους 150 ευρώ δεν διασφαλίζουν την επιβίωσή τους και υπάρχει εύλογη ανησυχία, γεγονός που είχε επισημάνει εδώ και καιρό και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η υπεύθυνη του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι από τη στιγμή που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να αποφασίζονται παράλληλα και μέτρα διαχείρισης της νέας κατάστασης που δημιουργείται.

 

Δύσκολο να φύγουν από το Κέντρο χωρίς στήριξη

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί είναι ότι οι οικογένειες που λαμβάνουν το καθεστώς προστασίας είναι υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν το Κέντρο στην Κοφίνου. Οι κρατικές υπηρεσίες τους απειλούν μάλιστα ότι αν δεν φύγουν από εκεί θα τους κόψουν το ΕΕΕ. Ωστόσο για τις περισσότερες οικογένειες είναι δύσκολο να φύγουν από την Κοφίνου χωρίς στήριξη από τις υπηρεσίες για στέγαση και εργασία.
Πρέπει επιτακτικά να δημιουργηθεί δίκτυο στήριξης από τις κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται, έτσι ώστε να βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους να ενταχθούν στην κοινωνία και να μην παραμείνουν δέσμιοι του ΕΕΕ. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Damtew Dessalegne, «οι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου δεν επιθυμούν να ζουν εις βάρος ενός συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Θέλουν να κερδίζουν οι ίδιοι το ψωμί τους».
Είναι ανύπαρκτο το πρόγραμμα ένταξής τους στην κοινωνία, δήλωσε η Μ. Κούκου, σημειώνοντας πως κατά την παραμονή τους στην Κοφίνου -κάποιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα- δεν έχουν καμία απασχόληση και δεν αξιοποιείται εποικοδομητικά το χρονικό διάστημα που βρίσκονται εκεί.

Σπύρος Σωτηρίου