Ανθρώπινες συνθήκες, προστασία βιοτικού επιπέδου σε επανενωμένη Κύπρο ζήτησαν Ε/κ και Τ/κ

Την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία και προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε μια επανενωμένη Κύπρο διατράνωσαν Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά, στη νεκρή ζώνη, για να γιορτάσουν από κοινού την Εργατική Πρωτομαγιά.


Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η ΠΕΟ και τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS και BES.

«Απόψε επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας. Σηκώνουμε ξανά την γροθιά μας» ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

«Απόψε είμαστε ξανά όλοι μαζί εδώ, γιατί μας ενώνει η κοινή ταξική μας ταυτότητα και το κοινό μας όραμα για την ειρήνη και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Γνωρίζουμε ότι καμία κατάκτηση μας δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή, όσο η πατρίδα μας παραμένει βίαια διχοτομημένη. Όσο η παρουσία ξένων στρατευμάτων συνεχίζεται και διαιωνίζεται», πρόσθεσε, και διαβεβαίωσε ότι «σταθερά και αταλάντευτα, συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Ο κ. Κυρίτσης χαιρέτισε την εξαγγελθείσα πρόθεση για σύντομη επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, υποδεικνύοντας ότι «οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για συμφωνία ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για τη χώρα και το λαό μας».


Εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αναζωπυρώνει την ελπίδα όχι μόνο ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, αλλά σε όλους τους Κύπριους πατριώτες, γιατί ο στόχος της λύσης και της επανένωσης είναι κοινός για όλους και κάλεσε τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούν με ειλικρίνεια, στηριγμένοι στα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για τους αγώνες των εργαζομένων, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι στην Κύπρο η Τρόικα και οι συντηρητικές δυνάμεις επιβάλλουν, μέσα από το Μνημόνιο, τις γνωστές νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές συνταγές. «Οι εργοδότες αξιοποιούν το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων για να εντείνουν την εκμετάλλευση, καταστρατηγούν δικαιώματα, υποσκάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις. Αξιοποιούν την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, η οποία ταυτίζεται πλήρως με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της αστικής τάξης», ανέφερε.

«Γνωρίζουμε ότι τις ίδιες συνταγές, της μιζέριας και της υποβάθμισης του βιοτικού τους επίπεδου, βιώνουν εδώ και χρόνια και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, λόγω της επιβολής παρόμοιων αντιλαϊκών μέτρων από την Τουρκία», πρόσθεσε, και υπέδειξε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η μόνη αξιοπρεπής επιλογή είναι η οργάνωση της αντίδρασης και της αντίστασης του λαού και των εργαζομένων, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

«Γιατί ο κόσμος που ονειρευόμαστε, γιατί η Κύπρος που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Κύπρος της μιζέριας και των μνημονίων, δεν είναι η Κύπρος των συρματοπλεγμάτων και των ξένων στρατευμάτων, αλλά η Κύπρος της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η επανενωμένη Κύπρος, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιδων, Μαρωνιτών και Λατίνων», όπως ανέφερε.


Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της DEV-IS Χασάν Φελέκ σημείωσε ότι «όσο η πατρίδα μας είναι διχοτομημένη, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων» και πως «για μια ακόμα Πρωτομαγιά συνεχίζουμε τον αγώνα που θα επανενώσει την πατρίδα μας».

Ο κ. Φελέκ χαιρέτισε τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί «ενός ανθρώπου που υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ομοσπονδιακή λύση», όπως είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις μέρες που ακολουθούν και κατά τις οποίες θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί θα είναι η φωνή των δυνάμεων της ειρήνης».

Ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν τον Ακιντζί ενάντια στον Έρογλου, τον εκπρόσωπο του στάτους κβο και των δυνάμεων ενάντια στην ειρήνη. «Τιμώρησαν τον κ. Έρογλου. Απέρριψαν την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Δεν επέτρεψαν να αναβιώσουν οι ρητορικές μίσους. Η επικράτηση του κ. Ακιντζί δίνει νέες ελπίδες στις φιλειρηνικές δυνάμεις», είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου και ότι συνεχίζουν τον αγώνα για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στη μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.


«Ο μόνος δρόμος για να φτάσουμε στην ειρήνη είναι οι συνομιλίες. Θεωρούμε θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών με τον κ. Ακιντζί και θα υποστηρίξουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι η κύρια πηγή πολλών προβλημάτων, επισημαίνοντας ότι το στάτους κβο που δημιουργήθηκε στα βόρεια της Κύπρου και οι πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης του ΑΚΡ απειλούν την κοινοτική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και την πολιτιστική τους φυσιογνωμία. «Σπρώχνουν τους Τουρκοκύπριους στη μετανάστευση μέσα από τις πολιτικές αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα», πρόσθεσε.

«Εμείς οι εργαζόμενοι τελικά πληρώνουμε τις συνέπειες των πακέτων που επιβάλλουν στο βορρά και των μνημονίων που επιβάλλουν στο νότο. Και για αυτό το λόγο είναι αναπόφευκτος ο κοινός ταξικός μας αγώνας», τόνισε, και επανέλαβε την αποφασιστικότητά των Τ/κ εργαζομένων να μη λυγίσουν μπροστά στις επιβολές από όπου και να έρχονται.

«Θα ενισχύσουμε», συνέχισε, «τους αγώνες μας για να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία, για να σταματήσουμε τη λιτότητα, για να εμποδίσουμε τη φτωχοποίηση, για να εμποδίσουμε τις συνθήκες δουλείας στον ιδιωτικό τομέα, για να εμποδίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, για να προστατεύσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, για να αντισταθούμε στην ανασφάλιστη εργασία».


Κάλεσε όλους να δώσουν «μαζί τον αγώνα τον καλό, τον αγώνα για την εργασία, όχι για το κεφάλαιο, τον αγώνα για την ειρήνη, όχι για τον πόλεμο, τον αγώνα για την ελευθερία, όχι για την καταπίεση, τον αγώνα για την αδελφοσύνη, όχι για την εχθρότητα, τον αγώνα για το φως, όχι για το σκοτάδι».

«Ας δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια Κύπρο κυρίαρχη και ένα κόσμο ελπιδοφόρο. Να αντισταθούμε μαζί!», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.