Ανθρωπιστική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για την προμήθεια τροφίμων στον Λίβανο από την ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Demonstrators hold Lebanese flags as they gather during a protest over deteriorating economic situation, in Beirut, Lebanon October 18, 2019. REUTERS/Mohamed Azakir

Νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον Λίβανο εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην προμήθεια τροφίμων στη χώρα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση στον Λίβανο καθώς η χώρα εισάγει 96% των σιτηρών του από τη Ρωσία και την Ουκρανία, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η χρηματοδότηση που έρχεται να προστεθεί στη μέχρι σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ θα εστιάσει στις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστίνιων και Σύριων προσφύγων που ζουν στη χώρα.

Ειδικότερα, η ανθρωπιστική βοήθεια θα κατευθυνθεί προς περιοχές και κοινότητες όπου παρατηρείται μειωμένη επισιτιστική ασφάλεια, όπου δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, και όπου Λιβανέζοι πολίτες καθώς και πρόσφυγες έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Η βοήθεια αυτή θα σταλεί στη χώρα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

«Η πολιτική, οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση στον Λίβανο τα τελευταία δύο χρόνια είχε αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χρειάζονται βοήθεια» ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Σημειώνοντας πως ο COVID-19 και η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έχουν εντείνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον Λίβανο αλλά και οι Σύριοι πρόσφυγες στη χώρα, ο κ. Λέναρτσιτς επεσήμανε πως τώρα ο λαός του Λιβάνου αντιμετωπίζει επίσης τις παγκόσμιες προκλήσεις στην προμήθεια τροφίμων και καυσίμων ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής.

Λόγω των πολλαπλών κρίσεων στη χώρα, σχεδόν 2,5 άνθρωποι στον Λίβανο χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 2,2 εκατομμύρια Λιβανέζους πολίτες, 208 χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες και 78 χιλιάδες μετανάστες.

Παράλληλα, το 90% από τους συνολικά 1,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο συνεχίζουν να χρειάζονται ανθρωπιστική στήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνεισφέρει με συνολικά 742 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, την αντιμετώπιση βασικών αναγκών και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους Σύριους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν από το 2011, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy