Ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στο Καραμπάχ μέσω Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

epa08817389 Relatives of killed during war in the Nagorno-Karabakh Republic soldiers stands near graves in Yerablur Military Memorial Cemetery in Yerevan, Armenia, 12 November 2020 (Issued 13 November 2020). On 09 November Azerbaijan President Aliyev, Armenian Prime Minister Pashinyan and Russian President Putin signed a statement announcing a complete ceasefire and all military operations in the Nagorno-Karabakh conflict zone from 00:00 a.m. Moscow time on 10 November 2020. Armed clashes erupted on 27 September 2020 in the simmering territorial conflict between Azerbaijan and Armenia over the Nagorno-Karabakh territory along the contact line of the self-proclaimed Nagorno-Karabakh Republic (also known as Artsakh). EPA/LUSI SARGSYAN / PHOTOLURE PICTURE MADE AVAILABLE TODAY

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν τη Δευτέρα στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, αφού οι Αρμένιοι αυτονομιστές και η κεντρική κυβέρνηση συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους που τη συνδέουν με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το Μπακού.

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι πυροδότησε μια ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αφού το Μπακού πέρυσι απέκλεισε τον μοναδικό δρόμο που συνδέει την ορεινή περιοχή με την Αρμενία, τον διάδρομο Λατσίν που αστυνομεύεται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει απορρίψει την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να λάβει όλες τις προμήθειες που χρειάζεται μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού είπε ότι οι αυτονομιστικές αρχές είχαν απλώς αρνηθεί την πρότασή τους να ανοίξει εκ νέου ταυτόχρονα ο διάδρομος του Λατσίν και ο δρόμος Άγκνταμ που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

[yarpp]

Τη Δευτέρα «εξασφαλίστηκε η ταυτόχρονη διέλευση των αυτοκινήτων του Ερυθρού Σταυρού» μέσω του διαδρόμου του Λατσίν και του δρόμου Άγκνταμ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι χάρη σε «μια ανθρωπιστική συναίνεση μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) φέρνει σήμερα αποστολές αλεύρου σίτου και βασικών ιατρικών ειδών σε άτομα που έχουν ανάγκη μέσω του διαδρόμου Λατσίν και του δρόμου του Άγκνταμ».

Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ “χρειάζονται επειγόντως συνεχή ανακούφιση μέσω τακτικών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτή η συναίνεση επέτρεψε στις ομάδες μας να ξαναρχίσουν αυτό το έργο σωτηρίας”, δήλωσε η Αριάν Μπάουερ, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΕΕΣ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει το εκ νέου άνοιγμα των οδών Λατσίν και Άγκνταμ για ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετώπιζε ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η πολύμηνη κρίση καθώς και η ανάπτυξη στρατευμάτων από το Μπακού κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία έχουν πυροδοτήσει φόβους για μια νέα ολοκληρωτική σύγκρουση μεταξύ των αρχαίων εχθρών που έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους για τον έλεγχο της περιοχής.

Έξι εβδομάδες συγκρούσεων έληξαν το φθινόπωρο του 2020 με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που οδήγησε την Αρμενία να εκχωρήσει εκτάσεις εδάφους που έλεγχε από τη δεκαετία του 1990.

Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy