Πυρ ομαδόν από τα κόμματα για τη στεγαστική πολιτική και τα υψηλά ενοίκια

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική και τα υψηλά ενοίκια, αλλά και για τη μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, άσκησαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις νέες περικοπές κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2018. Η Ολομέλεια της Βουλής εξέτασε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος προνοεί τη μεταφορά κονδυλίων ύψους 40,3 εκατ. ευρώ σε άλλα άρθρα του προϋπολογισμού.

Τα περισσότερα κονδύλια τα οποία έμειναν αδιάθετα αφορούν αναπτυξιακά έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, ενώ ποσό ύψους 2,2 εκατ. ευρώ αφορούν κονδύλια για στεγαστικά σχέδια τα οποία έμειναν στα συρτάρια. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι «άνθρωποι διαμένουν σε αυτοκίνητα και παραπήγματα», ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Αντίθετα, πρόσθεσε, οι δαπάνες για την προσφυγική πολιτική είναι πενιχρές. Επεσήμανε επίσης ότι τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί απαγορευτικά, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ακόμη, η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους για να αξιοποιήσει «τα ψίχουλα που έμειναν για την προσφυγική πολιτική». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου παραδέχθηκε ότι τα νεαρά ζευγάρια δεν μπορούν να πάρουν δάνειο για αγορά κατοικίας, αλλά και ότι τα ενοίκια διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Όπως είπε πρέπει να γίνει συζήτηση για την κοινωνική στέγαση. Το σύνολο των κομμάτων (πλην του ΔΗΣΥ) άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, επισημαίνοντας ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια.

Επαναφορά σχεδίων εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών

Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι εξετάζεται η επαναφορά στεγαστικών σχεδίων. Παραδέχθηκε επίσης ότι κονδύλια για στεγαστικά σχέδια παραμένουν αδιάθετα επειδή οι δικαιούχοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, αλλά και ότι τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

«Το θέμα είναι και πολεοδομικό, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για να δημιουργηθεί αγορά ενοικίου, κάτι που δεν υπάρχει στην Κύπρο», όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο εξετάζει τρόπους πώς με ένα πολεοδομικό χειρισμό θα μπορέσει να καταρτίσει σχέδια, ώστε να δημιουργηθεί και στην Κύπρο μια πολιτική για πρόσθετη στέγαση για το ευρύτερο κοινό.

Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται μέτρα για το θέμα των άστεγων. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανασταλεί το στεγαστικό σχέδιο για χαμηλά αμειβόμενους το οποίο λειτουργούσε μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), καθώς και πέντε σχέδια τα οποία λειτουργούσαν μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ). Σημειώνεται ότι το θέμα με την στεγαστική πολιτική του κράτους και τα υψηλά ενοίκια θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου