Αβεβαιότητα, φόβος και αγωνία χαρακτηρίζουν την κυπριακή κοινωνία, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες με την έξαρση του κορωνοϊού να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις.

Στην Κύπρο ήδη μετράμε οκτώ θανάτους και 262 επιβεβαιωμένα περιστατικά ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα εντούτοις, πίσω από τις κουρτίνες των κλινών στα νοσοκομεία, εκτυλίσσεται ένα ακόμα κυπριακό δράμα.

Ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλους σοβαρούς λόγους, δίνουν μάχη για τη ζωή τους μόνοι, χωρίς να έχουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τους κρατάνε το χέρι ή να τους πούνε μια τελευταία κουβέντα.

Κυρίως ηλικιωμένοι, που βρίσκονται σε νοσοκομεία λόγω της βεβαρημένης κατάστασης τους, ανεβαίνουν τον τελευταίο τους Γολγοθά εντελώς μόνοι, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Από την άλλη, αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα τους, δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά τους λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβαν τα νοσηλευτήρια σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Τεράστια συγκίνηση προκαλεί η ανάρτηση του γιατρού από τη Λάρνακα, Μάριου Κυριαζή, που επιστρατέυτηκε εθελοντικά στο νοσοκομείο Λάρνακας για να συνδράμει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και τη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο γιατρός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Έλπιζα ότι θα τελείωνα την ιατρική μου καριέρα με άλλο, πιο ήσυχο τρόπο. Αλλά το κάνω για την μητέρα μου που είναι τρομαγμένη και απομονωμένη 15 μέρες. Και για όλες τις μητέρες.
Για την γυναίκα μου που ανήκει στις πολύ ευπαθείς ομάδες και είναι απομονωμένη μακριά μου σε άλλο σπίτι για να μπορώ εγώ να πηγαίνω στο νοσοκομείο. Και για όλες τις γυναίκες.
Για την γιαγιούλα στο νοσοκομείο που θα πεθάνει σήμερα μόνη της, χωρίς επισκέπτες, που περιμένει τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα, και κρατά σφικτά (αντί του Σταυρού) το κινητό της, του οποίου έχει προ πολλού τελειώσει η μπαταρία».


Ο γιατρός μιλώντας σήμερα στο Dialogos.com.cy, είπε: «σκοπός μας είναι να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο και να αποφεύγουμε τον θάνατο στα μέτρα του δυνατού. Αν με τις πράξεις μας να το κάνουμε αυτό, φέρνουμε περισσότερο πόνο και θάνατο σε πολύ περισσότερα άτομα, τότε η προσπάθεια μας δεν αξίζει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει όχι μόνο να δούμε τα μέτρα που αποτρέπουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτά τα μέτρα».

«Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, αλλά και σε όλους τους άλλους οι οποίοι είναι σε απομόνωση, που είναι εκτεθειμένοι σε άλλους κινδύνους όπως κατάθλιψη, μοναξιά, ακινησία, καταχρήσεις λόγω μονοτονίας, αδυναμία να επικοινωνούν με τους επαγγελματίες υγείας κλπ. Όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα στο μέλλον».

Ο γιατρός προτείνει την ίδια ώρα  να επιτραπούν οι επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με προστατευτική ενδυμασία και αυστηρές οδηγίες. «Αν είναι να πεθάνουμε, είναι καλύτερα να πεθάνουμε ανθρώπινα παρά να ζούμε απάνθρωπα».

Μέσα στον ενθουσιασμό μας να καταπολεμήσουμε την πανδημία, ξεχάσαμε την ανθρώπινη διάσταση. Είναι απάνθρωπο να πεθαίνει…

Gepostet von Marios Kyriazis am Dienstag, 31. März 2020

Να σημειωθεί πως ο Δρ Μάριος Κυριαζής είναι γεροντολόγος, ο οποίος βοήθησε στην επισημοποίηση της έννοιας του όρου “αντιγήρανση” ενώ το 2017 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνες του.

Είναι λογικό ότι το βάρος στον ιατρικό τομέα τις τελευταίες εβδομάδες θα έπεφτε στην καταπολέμηση του κορωνοϊού ωστόσο οι υπόλοιπες πτυχές που προκαλεί και θα προκαλέσει ο κορωνοϊός είναι αυτές που θα μας χαρακτηρίζουν τα χρόνια που θα έρθουν.
Όταν θα κοιτάμε πίσω και δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε το τι προηγήθηκε, για ποια πράγματα θα μετανιώσουμε; Για ποιες στιγμές θα νοιώθουμε πίκρα;

Τάσος Αναστάση