Αντί αποχαιρετισμού στον Φανή ΧριστοδούλουΤου Λουκά Κακουλλή*

Όταν αποχαιρετούσαμε τον Φανή Χριστοδούλου από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Αραδίππου στις 7.2.2020, μια λέξη ακουγόταν διαρκώς μέσα στο πλήθος: «Αληθινός»… Έλεγε την αλήθεια στον επικήδειο για τον Φανή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού: «Σεμνός, μετρημένος, μειλίχιος… Άνθρωπος πάντα χαμογελαστός, πάντα έτοιμος να συζητήσει, ακοικτός σε απόψεις, πράος και φορτωμένος γνώσεις…»

Έρχονται στη μνήμη τα όσα μου έλεγε ο Φανής μετά από διάλεξή μου για τη Λατινική Αμερική σε μπουάτ της Λάρνακας τη δεκαετία του ογδόντα: «Οι Κουβανοί πρόσφεραν πολλά και σε ένα μεγάλο αριθμό εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων της αφρικανικής ηπείρου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή τους στον αγώνα του λαού της Αγκόλας τη δεκαετία του εβδομήντα. Σίγουρα έχεις υπόψη την “Επιχείρηση Καρλότα”…» (Έτσι ονομάστηκε η ηρωική αποστολή χιλιάδων Κουβανών εθελοντών το 1975 που πολέμησαν στο πλευρό των πατριωτών της Αγκόλας ενάντια στους μισθοφόρους των ΗΠΑ και του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής. Καρλότα ήταν το όνομα της μαύρης σκλάβας που σκοτώθηκε όταν ηγήθηκε μιας από τις πολλές εξεγέρσεις στην Κούβα τον δέκατο ένατο αιώνα. Τιμώντας τη μνήμη της, οι Κουβανοί έδωσαν το όνομά της στη διεθνιστική εκείνη αποστολή τους). Ναι, ο Φανής Χριστοδούλου πάντοτε με εξέπληττε ευχάριστα με την απέραντη ευγένειά του, την άδολη καλοσύνη του, την ευρυμάθειά του.


Κάποιοι είχαν βάλει φωτιά στα γραφεία του κόμματος (στη Λάρνακα) του οποίου υπήρξε από το 1989 ως το 2005 Επαρχιακός Γραμματέας. Μου τηλεφώνησε: «Ξέρεις τι λυπήθηκα περισσότερο; Τη βιβλιοθήκη μας που είχε βιβλία αξιόλογα και κάηκαν. Ανάμεσά τους και το βιβλίο σου “Η Αριστερά και οι Τουρκοκύπριοι”. Σε παρακαλώ, αν μπορούμε να έχουμε ξανά ένα αντίτυπο». Ανταποκρίθηκα ευχαρίστως στην τιμή που μου έκανε. Επίσης όταν έγραφα, το 1994, το βιβλίο για τους γονείς μου «Θυσία για δικαιοσύνη», αγκάλιασε με θέρμη την όλη προσπάθεια. Μου έδωσε φωτογραφικό υλικό και ομιλίες του πατέρα μου, πρώην Επαρχιακού Γραμματέα της ΕΚΑ Λάρνακας, Κυριάκου Λούκα Κακουλλή, που είχαν στο κόμμα.

Χρόνια αργότερα, σε εκδήλωση της Αριστεράς στην Ξυλοφάγου αφιερωμένη στον πρώην Γενικό Γραμματέα της ΕΚΑ, Χαμπή Μιχαηλίδη και τον Κ.Λ. Κακουλλή, μου έλεγε: «Έχουμε μια ιστορία αγώνων και θυσιών για τους αδύνατους και τους αδικημένους του τόπου μας. Αλλά, αν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, ο λαός θα μας τιμωρήσει… και θα ’ρθουν άλλοι να καλύψουν το κενό…»

Πάντα ανθρώπινος, θετικός, αληθινά προοδευτικός ο Φανής Χριστοδούλου. Ελαφρύ να είναι το χώμα που τον σκεπάζει.

*Συγγραφέας