Αντιµέτωποι µε τον κοινωνικό αφανισµό τους οι Τουρκοκύπριοι νέοι

∆εκάδες νέοι και νέες συνεχίζουν την κινητοποίησή τους µετά τη µεγαλειώδη πορεία διαµαρτυρίας της περασµένης βδοµάδας που έγινε µε τη συµµετοχή 20 συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη στήριξη πολλών άλλων.

Οµάδα νέων από τα κόµµατα Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) και Νέα Κύπρος (YKP), µαζί µε αρκετούς νέους ακτιβιστές που δεν ανήκουν σε κάποιο κόµµα, συνεχίζουν την καθιστική τους διαµαρτυρία από την 1η του Απρίλη, διαµαρτυρόµενοι για τη φτωχοποίηση και τον κίνδυνο αφανισµού της τουρκοκυπριακής κοινότητας και κατά των παρεµβάσεων της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα και µηνύµατα λύσης και επανένωσης για να µπορέσουν να έχουν µέλλον.

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Το κίνηµα της νεολαίας που διαµαρτύρεται σκοπό έχει να ακουστεί η φωνή των νέων, αφού σήµερα, όπως αναφέρουν, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση, η κακοδιοίκηση από την «κυβέρνηση» και οι παρεµβάσεις τούς οδηγούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, κάτι που φυσικά οι ίδιοι δεν επιθυµούν.

Οι νέοι και οι νέες, που ξεπέρασαν τις 100 ώρες διαµαρτυρίας, διεκδικούν σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα, µείωση της εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, δηµοκρατία και ειρήνη στον τόπο µας. Παράλληλα, εκφράζουν την αγωνία τους για την προοπτική αφανισµού της τουρκοκυπριακής κοινότητας µε τη φτωχοποίησή της. Τονίζουν ότι οι ίδιοι δεν επιθυµούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, παρά τα «χτυπήµατα» που δέχονται.

Στο στόχαστρο των διαµαρτυροµένων είναι η τουρκοκυπριακή ηγεσία που δεν λαµβάνει σοβαρά µέτρα κατά της οικονοµικής κρίσης, όπως σηµειώνουν, ενώ ένα από τα συνθήµατά τους είναι το «Πάρτε από τον πλούσιο και δώστε στον φτωχό».

Οι επικεφαλής των κοµµάτων Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) και Νέα Κύπρος (YKP) µίλησαν στη «Χαραυγή» για την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και για τον αγώνα των νέων που συνεχίζεται.

Μινέ Ατλί: Οι νέοι θέλουν να παράγουν, να δηµιουργούν 

Εκ µέρους του κόµµατος Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας (TDP), η Μινέ Ατλί αναφέρει πως οι Τουρκοκύπριοι διανύουν πολύ δύσκολες µέρες, ενώ, όπως σηµειώνει, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση δεν είναι σταθερή. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι εξαναγκάστηκαν να µην παράγουν, ενώ έχουν στοχευθεί όλοι τους οι πόροι, µε αποτέλεσµα να είναι εξαρτηµένοι από την Τουρκία, κάτι που όµως οι ίδιοι δεν επιθυµούν.

«∆εν θέλουν τους Τουρκοκύπριους να είναι µια ανεξάρτητη κοινότητα, να στέκονται µόνοι στα πόδια τους. Μας θέλουν να είµαστε οικονοµικά εξαρτηµένοι από την Τουρκία. Ως κοινότητα δεν µπορούµε να το δεχθούµε. Ακόµη και άτοµα που ανήκουν σε δεξιά κόµµατα διαµαρτύρονται, αφού σε αυτό το σηµείο που έφθασαν δεν µπορούν να επιβιώσουν. Αρκετοί νέοι αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να πάνε σπίτι τους. Θέλουν να συνεχίσουν να διαµαρτύρονται και βρίσκονται στο δρόµο πέραν των 100 ωρών. Εµείς από την πλευρά µας εκτιµούµε ότι έχουν δίκαιο οι νέοι που δεν ικανοποιήθηκαν από τη διαδήλωση της 1ης Απριλίου και δεν θέλουν να φύγουν. ∆εν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτή την εκδήλωση, όπως δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα µας. Στηρίζουµε τη νεολαία µας, τους ενθαρρύνουµε να συνεχίσουν τον αγώνα όπως κάνουν και για µια ∆ικοινοτική ∆ιζωνική Οµοσπονδία, γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η µόνη επιλογή για τους Κυπρίους».

Μεχµέτ Τσακιτζί: Προβλήµατα δηµοκρατίας, αλλά και οικονοµικά προβλήµατα

Εκ µέρους του κόµµατος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), ο Μεχµέτ Τσακιτζί δήλωσε στη «Χαραυγή» πως διαµαρτύρονται για την «κυβέρνηση στο βορρά», ενώ µαζί διαµαρτύρεται και η νεολαία γιατί υπάρχουν µια σειρά από προβλήµατα.

«Προβλήµατα στη δηµοκρατία, ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµικά προβλήµατα, προβλήµατα που επηρεάζουν τα µικροµεσαία στρώµατα της κοινωνίας µας. Η κυβέρνηση δεν παίρνει χρήµατα από τους πλούσιους, αλλά παίρνει χρήµατα από τα χαµηλότερα στρώµατα. Οι νέοι µας διαµαρτύρονται και για την ακρίβεια σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισµό. Θέλουµε επίσης δηµοκρατία και ειρήνη στη χώρα µας και θέλουµε µια λύση οµοσπονδιακή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων».

Μουράτ Κανατλί: Αλληλέγγυοι µε τους νέους

Ο Μουράτ Κανατλί, εκ µέρους του κόµµατος Νέα Κύπρος (YKP), επεσήµανε ότι παραµένουν αλληλέγγυοι προς τη νεολαία και την υποστηρίζουν στον αγώνα της που συνεχίζεται στηρίζοντας τα αιτήµατά της.

Οι νέοι έχουν υποβάλει κάποια αιτήµατα στον λεγόµενο πρωθυπουργό Φαΐζ Σουτζούογλου, τα οποία αφορούν την είσπραξη φόρων από όσους αποκοµίζουν κέρδη, την αποκοπή αχρείαστων εξόδων και την επιδότηση των βασικών τροφίµων. Διεκδικούν ακόμα την παροχή στήριξης, η οποία έχει διακοπεί εδώ και χρόνια, στην παραγωγή και τη µείωση της εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων από τα εισαγόµενα προϊόντα, ενώ διεκδικούν την άµεση ανακοίνωση πακέτου στήριξης στους χαµηλά αµειβόµενους και στις µικρές επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και η παραδοχή της «κυβέρνησης» ότι δεν είναι βιώσιµο το στάτους κβο που δηµιούργησαν και ανακοίνωση προς την κοινότητα της ανάγκης επανέναρξης των διαπραγµατεύσεων. Απαιτούν δε, στην περίπτωση παραδοχής ότι η «κυβέρνηση» δεν µπορεί να εκπληρώσει τα όσα θέτουν, να παραιτηθεί.

Η στασιµότητα φέρνει και τη φυγή

∆εκάδες άνθρωποι από διάφορα µέρη της κοινωνίας επισκέπτονταν καθηµερινά τη «σκηνή της αντίστασης», όπως την ονοµάζουν, για να δείξουν τόσο τη συµπαράστασή τους σε αυτούς που παραµένουν εκεί διαµαρτυρόµενοι, αλλά και για να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και για το µέλλον του τόπου αλλά και για τους ίδιους ως κοινότητα.

Ήδη, όπως µας έχει λεχθεί, πολλοί νέοι Τουρκοκύπριοι επιλέγουν να µην επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο µετά τις σπουδές τους ή αρκετοί επιλέγουν να φύγουν και να αναζητήσουν εργασία σε κάποια χώρα του εξωτερικού, αφού εκτιµούν ότι εδώ δεν µπορούν να παλέψουν άλλο µε τις συνθήκες. Συνθήκες που ήδη ήταν δύσκολες αλλά έχουν γίνει ακόµη δυσκολότερες λόγω της οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης που επικρατεί στα κατεχόµενα. Αν είναι δυνατόν, όπως µας αναφέρθηκε, να στοιχίζει µια µπίρα πιο φθηνά από το γάλα για να τραφεί ένα παιδί. Η στασιµότητα στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού λειτουργεί επίσης αρνητικά, εφόσον χαρακτηρίζουν το µέλλον τους ζοφερό. Οι τιµές έχουν εκτοξευθεί στα βασικά προϊόντα και όχι µόνο. Ολα έχουν πάει προς τα πάνω, ενώ µεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί η τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος. Αν και οι «αρχές» αποφάσισαν να µειώσουν τις τιµές µετά τις συνεχιζόµενες αντιδράσεις, εντούτοις αυτές είναι ακόµη ψηλές, µε τις οικογένειες να µην µπορούν να αντεπεξέλθουν.

Μάλιστα στο τραπέζι έχει µπει και η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της «αρχής ηλεκτρισµού», αφού δεν µπορεί να αποπληρώσει µισθούς των εργαζοµένων, ενώ τώρα βρίσκονται στη διαδικασία δανεισµού για να καλυφθούν οφειλές αλλά και για να αγοραστούν καύσιµα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.