Αντί για μέτρα μοίραζαν επαίνους ο ένας στον άλλο και τώρα στέλνουν ξανά το λογαριασμό στους πολίτες

Βαρύ κόστος λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά την ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα για μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, υπέδειξε χθες το ΑΚΕΛ διά του επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του κόμματος, Χάρη Πολυκάρπου.

Σχολιάζοντας τη νέα -έκτη κατά σειρά- αναβολή στη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, ο Χ. Πολυκάρπου επεσήμανε ότι αποτελεί άλλη μία έκφραση της ανικανότητας της κυβέρνησης να χειριστεί ζητήματα στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα να φορτώνονται ακόμη περισσότερα βάρη οι πολίτες και να τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Οι ευθύνες για αυτή την εικόνα δεν είναι σημερινές, όμως φέρουν ανεξίτηλο το στίγμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού», τόνισε ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «η πολύχρονη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, η μη ικανοποιητική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας δημιουργούν τεράστιο οικονομικό κόστος, το οποίο και πάλι το πληρώνουν οι φορολογούμενοι».

Ο Χ. Πολυκάρπου επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει για τα πιο πάνω, αλλά παράλληλα «εμποδίζουν ανερυθρίαστα την εφαρμογή προτάσεων νόμων που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει στείλει εδώ και μήνες σειρά επιστολών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Ενέργειας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και προειδοποιώντας παράλληλα για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Αντί απαντήσεων, η Υπουργός Ενέργειας μοίραζε επαίνους στην κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών στο τέλος του 2022», επεσήμανε ο Χ. Πολυκάρπου, προσθέτοντας ότι: «Σήμερα οφείλει απαντήσεις. Οφείλει να εξηγήσει στην κοινωνία την ανικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος στον ηλεκτρισμό».

 

 

Πρωταθλητές στην ακρίβεια ηλεκτρικής ενέργειας
Η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για την Κύπρο επεσήμανε ουσιαστικά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώσουν πολύ βαρύ τίµηµα λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του ∆ΗΣΥ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η Κύπρος έχει µία από τις υψηλότερες τιµές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, λόγω της εξάρτησής της από εισαγόµενες πηγές ενέργειας», «συγκαταλέγεται στα κράτη-µέλη µε τις υψηλότερες εκποµπές αερίων θερµοκηπίου», μαστίζεται από «ενεργειακή φτώχεια» (20,9% στην Κύπρο ενώ ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι 8,2%) και είναι ουραγός στις ΑΠΕ. Αναφέρεται μάλιστα ότι «η Κύπρος στερείται φιλοδοξίας σε σχέση µε τις πολύ µεγάλες δυνατότητές της, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.