Αντί να προστατεύσουν το θύμα, προστατεύουν τον θύτη

Αφόρητη πρόκληση από τον Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα του λυκειάρχη Λοΐζου Σέπου και της ρατσιστικής συμπεριφοράς του

Δεν φτάνει που δεν έχουν καμία διάθεση να τον τιμωρήσουν, δεν φτάνει που σκεπάζουν άρον – άρον και επιφανειακά το όλο θέμα, τον ανταμείβουν κιόλας με μετάθεση που τον προστατεύει στα μάτια του κόσμου, που και κρίση έχει και άποψη. Κι αντί να προστατεύσουν το θύμα, προστατεύουν τον θύτη.

Διαβάστε επίσης: Κανονικά στο σχολείο της η Άλα

Μετά το σάλο που προκάλεσε με τη συμπεριφορά του ο διευθυντής του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, Λοΐζος Σέπος, διώχνοντας από το σχολείο μαθήτρια από τη Συρία γιατί έφερε στο κεφάλι μαντίλα και την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, έσπευσε με μία συνάντηση στο γραφείο του ανάμεσα στο θύμα και το θύμα να χαρακτηρίσει λήξαν το θέμα. Διαβεβαίωσε κιόλας ότι η μαθήτρια θα συνεχίσει να φοιτά κανονικά στο σχολείο, έχοντας τη στήριξη του ιδίου αλλά και του διευθυντή της.

«Οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, γι’ αυτό παρακαλούμε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να δώσουμε έμφαση στο σχολείο και στα παιδιά», είπε ακόμα. Και πριν περάσουν 24 ώρες, και πριν ακόμα ολοκληρωθεί και παραδοθεί η έρευνα που ο Υπουργός διέταξε, ανακοινώθηκε η μετάθεση του διευθυντή του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας, Λοΐζου Σέπου, στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο δικαιολογεί την απόφασή του επιρρίπτοντας ευθύνες σε αυτούς που αντέδρασαν και καταδίκασαν τη συμπεριφορά του λυκειάρχη: «Κατόπιν των γνωστών γεγονότων στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας και παρόλο που ο διευθυντής του εν λόγω σχολείου επιθυμεί να συνεχίσει εκεί για να στηρίξει όλα τα παιδιά και να υλοποιήσει την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), η οποία στηρίζεται στις αρχές της πολυπολιτισμικότητας, της διαφορετικότητας και της ελεύθερης έκφρασης, πέραν από εθνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε μαθητή/ριας, κάποιοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα με ενέργειές τους». Το Υπουργείο λέει ακόμα πως «η έρευνα διεξάγεται κανονικά» και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα. «Αν από την έρευνα διαφανεί ότι προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες, αυτές θα καταλογιστούν», σημειώνει.

Αυθαιρεσία, αυταρχισμός και ρατσισμός

Νωρίτερα χθες το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του, με αφορμή την ενέργεια του Υπουργού να καλέσει σε συνάντηση τη μαθήτρια και τον λυκειάρχη, διεμήνυσε πως αυτή τροφοδοτεί περαιτέρω την αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό και το ρατσισμό. «Ο Υπουργός Παιδείας επιχείρησε να μετατρέψει το απάνθρωπο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε μαθήτρια από τον διευθυντή της σε προσωπική διαφορά ανάμεσα σε δύο ισότιμους ενήλικες που έπρεπε να τα βρουν μεταξύ τους. Αφού προηγουμένως, βέβαια, φρόντισε να τον εγκωμιάσει σαν έναν από τους καλύτερους διευθυντές.

Αναμένουμε από τον κ. Χαμπιαούρη να μας απαντήσει: Από πότε θύτης και θύμα σε μια σοβαρή υπόθεση, για την οποία η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, έρχονται σε επαφή για να επιλύσουν “μεταξύ τους διαφορές”, πριν μάλιστα από την οποιαδήποτε διερεύνηση; Να υποθέσουμε ότι από τούδε και στο εξής ανάλογη θα είναι η μεταχείριση από τον Υπουργό όσων προβαίνουν σε αντίστοιχες βάναυσες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών; Από πότε ο Υπουργός Παιδείας αξιολογεί από αέρος διευθυντές και αποφαίνεται ότι αυτοί “είναι από τους καλύτερους” δίνοντας έτσι εκ των προτέρων συγχωροχάρτι;»

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας έχει προφανή στόχο να ρίξει στα μαλακά την πρωτοφανή αυτή υπόθεση και να συγκαλύψει το όλο περιστατικό και τις σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν τον συγκεκριμένο διευθυντή, τονίζει το ΑΚΕΛ. Πρόσθετα, σημειώνει, η στάση του Υπουργού κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αποτροπή ανάλογων συμπεριφορών αυθαιρεσίας, αυταρχισμού και ρατσισμού στο μέλλον, αλλά αντίθετα θα τις τροφοδοτήσει περαιτέρω. Εξάλλου, ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου καταδίκασε το σοβαρό περιστατικό ρατσισμού που συνέβη στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, τονίζοντας πως η πράξη του διευθυντή αναμφίβολα παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων της μαθήτριας. «Παρά τη δημόσια απολογία του διευθυντή, εάν η Μέση Εκπαίδευση επιθυμεί να προωθήσει και να διατηρήσει την πολυπολιτισμικότητα και την ελευθερία της έκφρασης των μαθητών, τότε πρέπει να υπάρξουν και οι απαραίτητες επιπτώσεις από την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε. Τότε και μόνο θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα κυπριακά σχολεία σέβονται, αλλά και προρασπίζονται τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως των μαθητών», τονίζει ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου.

Μαρία Φράγκου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.