Αντί να τιμωρηθεί ο θύτης πέρασε και από σχολεία και… αφυπηρέτησε!

Αποκαλύψεις Τζιοβάννη Σαββίδη με αφορμή τις καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου

 

Επίσημη μορφή πήραν οι καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα του αθλητισμού, πλην όμως δεν φαίνεται να σπάζει η αλυσίδα της σιωπής καθώς η εφημερίδα μας επιχείρησε να μιλήσει, έστω με καθεστώς ανωνυμίας, με θύματα κακοποίησης χωρίς αποτέλεσμα… Η ίδια η αθλήτρια κάλεσε χθες όσους πέρασαν αυτό που πέρασε η ίδια «να βρουν την ψυχική δύναμη και να μιλήσουν».

Συγκλονιστικές, ωστόσο, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Σκοποβολής, Τζιοβάννη Σαββίδη, ότι «ήταν γνωστή η δράση του άντρα που καταγγέλθηκε από την αθλήτρια της σκοποβολής Άντρη Ελευθερίου, αλλά δεν είχαμε δημόσια και επώνυμη καταγγελία από κάποια κοπέλα για να προσχωρήσει η υπόθεση». Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Σαββίδης αποκάλυψε μάλιστα ότι ο θύτης περί ου ο λόγος διετέλεσε παράγοντας στην Ολυμπιακή Επιτροπή, στον ΚΟΑ και στη συνέχεια διορίστηκε σε σχολείο που είχε να κάνει με παιδιά! Εκεί παρενόχλησε και άλλη γυναίκα-καθηγήτρια και τελικά αντί να τιμωρηθεί αφυπηρέτησε!

Τις δηλώσεις του επανέλαβε αργότερα το μεσημέρι στο ΟΜΕΓΑ λέγοντας επί λέξει: «Ήταν γνωστή η δράση του απλά έπρεπε κάποια αθλήτρια να βρει το θάρρος να κάνει κάποια επίσημη καταγγελία γιατί χωρίς επίσημη καταγγελία είναι δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας. Τώρα που το διερευνούμε άρχισαν να βγαίνουν πράγματα στη φόρα. Η Άντρη κατά καιρούς το έλεγε, αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε και να πάρει ζεστά το θέμα για να προχωρήσει σε καταγγελία. Κατά διαστήματα γνώριζαν κάποια περιστατικά που έχουν γίνει, αλλά έμειναν στο συρτάρι. Συζητιόταν το συγκεκριμένο άτομο. Απομακρύνθηκε σε κάποια φάση από το χώρο του αθλητισμού και μεταπήδησε στο χώρο της εκπαίδευσης, σε έναν πιο ευαίσθητο χώρο με μικρά παιδιά. Όταν έγινε και στην εκπαίδευση ένα παρόμοιο περιστατικό προτιμήσαμε να τον βγάλουμε σε πρόωρη αφυπηρέτηση παρά να τον τιμωρήσουμε».

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές της Άντρης Ελευθερίου, η κακοποίησή της έγινε από το ίδιο άτομο στους κοινοπολιτειακούς αγώνες του 2006 στην Αυστραλία, αλλά και το 2008 στο Πεκίνο.

Το Δίκτυο ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών με ανακοίνωσή του ασκεί δριμεία κριτική στην Πολιτεία για όλες τις παραλείψεις από τις οργανωμένες δομές (Υπηρεσίες Κοινωνικές Ευημερίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.ο.κ.) απέναντι στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης -από τη νομική αρωγή μέχρι και την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αστυνομία προκειμένου να συσταθεί ανακριτική ομάδα και να προγραμματίσει τη διαδικασία διερεύνησης της καταγγελίας της Άντρης Ελευθερίου.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.