Αντί προστασία των καταναλωτών έβαλαν στο στόχαστρο ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ με πρόφαση την κρίση

Επαναφέρουν τις ιδιωτικοποιήσεις με πρόφαση την κρίση

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έβαλε στο στόχαστρο την ΑΗΚ προτείνοντας «μετοχοποίηση επιλεγμένων δραστηριοτήτων του κράτους»

 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, με πρόφαση τις επιπτώσεις λόγω του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κατέθεσε χθες πρόταση για «μετοχοποίηση επιλεγμένων δραστηριοτήτων του κράτους», θέτοντας στο στόχαστρο την ΑΗΚ. Συγκεκριμένα, κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

• Να προωθηθεί μια εκτενής κρατική επένδυση σε φωτοβολταϊκά και να επιτραπεί σε φυσικά πρόσωπα να συμμετέχουν στο έργο μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 10.000 ευρώ), σε συνδυασμό με την προώθηση ενός προγράμματος Εικονικού Συμψηφισμού στην κατανάλωση ρεύματος (virtual net metering). Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται, «θα μπορεί το κράτος να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις χωρίς αντίστοιχη αύξηση του δημοσίου χρέους». Σημειώνεται ότι με την πρόταση αυτή αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ.

• Να επιτραπεί σε ιδιώτες επενδυτές (φυσικά πρόσωπα) να συμμετέχουν στο σύστημα net metering μέσα από επενδύσεις τους σε νέες συλλογικές αναπτύξεις όπως πάρκα φωτοβολταϊκών (Εικονικός Συμψηφισμός), με ταυτόχρονα επιπλέον κίνητρα.

• Να δοθούν γενναίες φορολογικές απαλλαγές για νέες επενδύσεις σε πράσινες αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους φοροαπαλλαγής για φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι 20.000 ευρώ.

• Να επεκταθούν οι φοροαπαλλαγές για νέες επενδύσεις φυσικών προσώπων, μέχρι 10.000 ευρώ σε νεοσύστατες ή μικρές επιχειρήσεις όπου οι επενδυτές είναι φυσικά πρόσωπα.

• Να προωθηθεί η πρόταση του ΣΕΛΚ για απλοποίηση των ελεγμένων αποτελεσμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

• Να προωθηθούν μέτρα για ενίσχυση των Σχεδίων Χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση οικίας ή χώρου εργασίας, με ταυτόχρονη φορολογική απαλλαγή.

• Να προωθηθούν μέτρα για την περαιτέρω ενθάρρυνση του τραπεζικού συστήματος να συμβάλει στα σχέδια χορηγιών για «πράσινους» σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

• Να επιταχυνθούν τα έργα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, με προτεραιότητα τα έργα με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, όπως οι νέες τεχνολογίες «σε βάρος, για παράδειγμα, νέων επεκτάσεων του οδικού δικτύου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy