Αντί στα καύσιμα βάζουν πλαφόν στην τσέπη μας!

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Τα στοιχεία δείχνουν όργιο αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα οι τιμές αυξήθηκαν σε ποσοστό πέραν του 30%, προκαλώντας τσουνάμι ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες. Κόμματα, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις καθώς και σύνδεσμοι καταναλωτών κατέθεσαν εισηγήσεις για επιβολή πλαφόν, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας. Μάλιστα το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μπούνε τα συμφέροντα των καταναλωτών στο επίκεντρο κατά την εξέταση από τις αρμόδιες Αρχές της ενδεχόμενης επιβολής πλαφόν στα καύσιμα.


Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ αποφάσισαν ότι αντί για πλαφόν στην αισχροκέρδεια, θα βάλουν πλαφόν στην τσέπη μας!

Ο Υπουργός Οικονομικών -μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής– είπε ότι εάν μειωθούν οι φόροι, θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός! Δηλαδή μας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για συγκράτηση του πληθωρισμού είναι η φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Δεν μας εξήγησε όμως γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην επιβολή πλαφόν στις περιπτώσεις που τα στοιχεία φωνάζουν ότι υπάρχει όργιο αισχροκέρδειας. Δεν μας εξήγησε πώς γίνεται κάθε φορά που αυξάνονται οι τιμές στις διεθνείς αγορές τα πετρελαιοειδή έρχονται στην Κύπρο με ταχύπλοο, αλλά όταν μειώνονται οι τιμές έρχονται με σαπιοκάραβα με κουπιά.


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν μας εξήγησε πώς θα τα βγάλουν πέρα τα χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πώς θα τα βγάλουν πέραν αυτοί που οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν από το 2020 που ξεκίνησε το τσουνάμι της ακρίβειας; Αυτοί για να ανταποκριθούν στις νέες αυξήσεις δεν χρειάζεται να κάνουν απλά περικοπές από άλλα κονδύλια. Ζούνε με ένα κομμάτι ψωμί και δύο ελιές τη μέρα και τώρα πρέπει να κόψουν και από αυτά για να επιβιώσουν! Αυτούς αφορούν περισσότερο οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για μείωση των φόρων στα πετρελαιοειδή, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Άλλωστε τους μεγάλους, όπως τις τράπεζες, τους μεγαλοντιβέλοπερς των πύργων και τους μεσάζοντες των «χρυσών» διαβατηρίων, τους βόλεψε η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ. Είναι τόσα πολλά τα εκατομμύρια που τους χάρισαν -πολλά από τα οποία φαίνεται ότι φυγαδεύτηκαν στις Σεϋχέλλες και άλλους φορολογικούς παραδείσους– που αρκούνε και για τα τρισέγγονά τους.

Είναι τουλάχιστον αστείο η κυβέρνηση, η οποία χάρισε τόσα εκατομμύρια στις τράπεζες και τη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων, να επικαλείται σήμερα τα δημόσια οικονομικά προκειμένου να απορρίψει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση των φόρων προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά καθαρά πολιτικό και επιβεβαιώνει ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπεί η κάθε πλευρά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.