Αντί της «αναβάθμισης» να προβληματιστούν για τον Κήπο

Του
Χρήστου Χαραλάμπους


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Θα έπρεπε να ανέμεναν εκεί στον Δήμο Λεμεσού και ιδιαίτερα όσοι είχαν την πρωτοβουλία ή συναίνεσαν στην προσθήκη και ενός ενυδρείου στο Ζωολογικό, την ώρα μάλιστα που στον Κήπο καταγράφονται τα τελευταία χρόνια μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που τον καθιστούν, κάθε άλλο παρά ελκυστικό, ότι η ενέργεια αυτή θα προκαλούσε ερωτηματικά και καχυποψίες.

Αναμενόμενες βέβαια και οι εκ νέου διαμαρτυρίες από τους οργανωμένους φορείς, με αφορμή και την ανακοίνωση σχεδίων και προγραμμάτων που έκανε ο δήμαρχος για περαιτέρω εμπλουτισμό με άλλα ζώα. Φαίνεται όμως ότι ο δήμαρχος και όσοι στηρίζουν τις επιλογές και τις προθέσεις του δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, παρά τις υποδείξεις και επισημάνσεις που γίνονται κατά καιρούς από οργανωμένους φορείς και πολίτες και ουδόλως φαίνεται να σκοτίζονται για τις όποιες αντιδράσεις.

Σίγουρα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η αναβάθμιση του Ζωολογικού Κήπου, σαν μέρος του προεκλογικού προγράμματος του κ. Νικολαΐδη, δεν θα μπορούσε να μη βρισκόταν κάθε τόσο στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών και δράσεών του. Το θέμα ωστόσο που τίθεται είναι κατά πόσον ο Ζωολογικός Κήπος χρειάζεται αναβαθμίσεις εντυπώσεων ή μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη συνέχιση της λειτουργίας και διαχείρισής του.

Προτάσεις που έχουν γίνει στις οποίες περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο μετακίνησης του Ζωολογικού από το κέντρο της πόλης στην περιφέρεια και σε καταλληλότερο χώρο, μάλλον δεν έχουν απασχολήσει. Όπως δεν έχει απασχολήσει σοβαρά το δήμο και η πρόταση για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στα βόρεια της πόλης που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για την πόλη.

Τέτοιου είδους θέματα θα έπρεπε να απασχολήσουν το δήμο και όχι να αναλώνεται σε σπασμωδικές κινήσεις και «αναβαθμίσεις» που οι πολίτες τις αντιλαμβάνονται σαν πυροτεχνήματα παρά σαν σοβαρές πρωτοβουλίες με προοπτική που θα αναβαθμίσουν την εικόνα την πόλης.

Αλήθεια, έχει προβληματίσει καθόλου τους ιθύνοντες του δήμου, η γενική διαπίστωση ότι ο Ζωολογικός Κήπος έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια του; Έχουν αντιληφθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό οι οικιστικές, επιχειρηματικές και άλλες συνθήκες και δραστηριότητες στη γύρω περιοχή, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευνοούν τη συνέχιση της λειτουργίας του στον συγκεκριμένο περιορισμένο χώρο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού;

Να θυμίσουμε ότι το 1997, αντιλαμβανόμενος τότε ο Δήμος Λεμεσού τα προβλήματα που δημιουργούσε ο υπερπληθυσμός στον Κήπο, μερίμνησε για τη μεταφορά μεγάλων ζώων όπως λιοντάρια, αρκούδες και άλλα, σε μεγάλα και κατάλληλα πάρκα στο εξωτερικό, ενώ το 2011 έγινε πλήρης ανακατασκευή του Ζωολογικού με δαπάνη 2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, ξεκίνησε σε συνεργασία με τον τότε διευθυντή του Κήπου, Λάμπρο Λάμπρου, η προσπάθεια για ένταξή του στους μικρούς Ζωολογικούς Κήπους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei