Αντιδρά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ λόγω απόδοσης του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης στον έλεγχο του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς»

epa10303214 Former Israeli prime minister and leader of the Likud party Benjamin Netanyahu attends a joint press conference to receive the task to form a new government from Israeli President Isaac Herzog at the president residence in Jerusalem, Israel, 13 November 2022. Netanyahu received the president mandate to form a new government after to 64 Knesset members recommendations to form new government EPA/ABIR SULTAN

Ισχυρό απόηχο συνεχίζει να δημιουργεί στην ισραηλινή επικαιρότητα η συμφωνία περί κατανομής υπουργείων στην νέα Κυβέρνηση Νετανιάχου μεταξύ του Λικούντ και του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς». Στο επίκεντρο των δημοσίων επικρίσεων εκ μέρους Υπουργών της απερχόμενης Κυβέρνησης βρίσκεται η τοποθέτηση στην θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, το αίτημα του οποίου να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου Υπουργείου υιοθετείται στη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας, που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή.

 

Συγκεκριμένα, η συμφωνία Λικούντ-«Εβραϊκής Ισχύος» προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία νέου σώματος ασφαλείας («Εθνοφυλακή»), κατά το στρατιωτικοποιημένο πρότυπο οργανογράμματος της υφιστάμενης «Συνοριοφυλακής», με την διαφορά ότι θα καταστεί συναρμόδια ως προς συγκεκριμένους τομείς τήρησης της δημόσιας τάξης με την αστυνομία. Μία άλλη καινοτομία που προβλέπει η συμφωνία Λικούντ-«Εβραϊκής Ισχύος» είναι η απευθείας υπαγωγή της ‘Συνοριοφυλακής’ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο πρόκειται να μετονομασθεί σε Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας’.

 

Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι η υφιστάμενη σήμερα ‘Συνοριοφυλακή’, ένα στρατιωτικοποιημένο ειδικό αστυνομικό σώμα με περιοχή ευθύνης την Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη, θα πάψει να υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας και στη Στρατιωτική Διοίκηση της Δυτικής Όχθης. Όπως διευκρίνισε ο Μπεν-Γκβιρ με σχετικές του δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, οι συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας, ως επίσης και τα Υπουργεία που συμφωνήθηκε να ανατεθούν στην «Εβραϊκή Ισχύ», θα εφαρμοσθούν υπό την προϋπόθεση ότι το Λικούντ και το επίσης ακροδεξιό, εθνοθρησκευτικό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» υπό την ηγεσία του Μπετσαλέλ Σμότριτς, θα καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τους όρους συμμετοχής στην επερχόμενη Κυβέρνηση.

 

Κατά την επιχειρηματολογία που προβάλλεται από τους απερχόμενους Υπουργούς Άμυνας και Δημοσίας Τάξεως, Μπένι Γκαντς και Όμερ Μπαρ-Λεβ αντίστοιχα, όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Λικούντ-«Εβραϊκής Ισχύος» σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, συνιστούν απαράδεκτες δομικές μεταβολές του οργανογράμματος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που συμφωνήθηκαν με βάση κομματικά κριτήρια.

 

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άσκησε δριμεία κριτική σε μία τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κατάτμηση των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων στην Δυτική Όχθη θα βλάψει ανεπανόρθωτα την επιχειρησιακή ικανότητα του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας». Ο Γκαντς διετύπωσε το ερώτημα «εάν, τελικά, η νέα Κυβέρνηση, έναντι της διατήρησης της εθνικής ασφάλειας, προάγει την δημιουργία ενός ιδιωτικού στρατού υπό τις διαταγές του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ», καταλήγοντας ότι «βρισκόμαστε ενώπιον εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων για την ασφάλεια της χώρας».

 

Στην μακρά δήλωσή προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο Μπένι Γκαντς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επιδιωκόμενη κατάτμηση αρμοδιοτήτων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας «πρόκειται να εκθέσει τη χώρα διεθνώς, διπλωματικά και πολιτικά, τη στιγμή που αρχίζει να συζητείται σε διεθνές επίπεδο κατά πόσον η παρουσία του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη αποτελεί παράνομη de facto προσάρτηση ή όχι». Ο Γκαντς προσέθεσε ότι «η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης δεν έχει να προσφέρει στο Ισραήλ τίποτα καλό, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε επιχειρησιακό επίπεδο», καταλήγοντας ότι «την χώρα στο τέλος δεν θα την κυβερνά ο Νετανιάχου αλλά ο Μπεν-Γκβιρ».

 

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε η σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιόφωνο, ο απερχόμενος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Όμερ Μπαρ-Λεβ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μία ενδεχόμενη αποκοπή της ‘Συνοριοφυλακής’ από το Υπουργείο Άμυνας και η υπαγωγή του στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη της «Εβραϊκής Ισχύος», αποτελεί αποτέλεσμα κομματικής συνδιαλαγής. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη αμφιβολία του κατά πόσον ο μελλοντικός Υπουργός Άμυνας της νέας Κυβέρνησης Νετανιάχου – ο οποίος φέρεται να προέρχεται από το Λικούντ – θα αποδεχθεί «μία τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη».

 

Ο απερχόμενος Υπουργός Εβραϊκής Ομογένειας, Νάχμαν Σιάι, ήταν ακόμα πιο επικριτικός στο ενδεχόμενο υπαγωγής της ‘Συνοριοφυλακής’ στην ηγεσία του Υπουργείου που θα ελέγχει η «Εβραϊκή Ισχύς». Σε ανοικτή πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, ο Νάχμαν Σιάι επέκρινε την εθνοθρησκευτική ακροδεξιά ρητορική του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, σχολιάζοντας εκτενώς την απόφαση να μετονομασθεί το υφιστάμενο ‘Υπουργό Δημόσιας Τάξης’ σε ‘Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας’, λέγοντας ότι «το ορθότερο θα ήταν να μετονομασθεί σε ‘Υπουργείο Εθνικιστικής Ασφάλειας’, αφού θα στοχεύει στην διάκριση της ασφάλειας των Εβραίων έναντι της ασφάλειας των Αράβων πολιτών του Ισραήλ».

 

Επιπροσθέτως, ο Σιάι προειδοποίησε ότι «ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στο υφιστάμενο στάτους-κβο στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, που είναι ιερός θρησκευτικός χώρος τόσο για τους Άραβες όσο και για τους Εβραίους, πρόκειται να επιφέρει κραδασμούς στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο. Πρόκειται για κάτι που είχαμε προβλέψει κατά το παρελθόν και πάντα επιβεβαιωνόμαστε», κατέληξε ο απερχόμενος Υπουργός Ομογένειας, που πρόσκειται στο κεντροαριστερό Κόμμα των Εργατικών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.