Αντιδρά ο κόσμος σε κλείσιμο του πεζόδρομου στον Άγιο Τύχωνα

Φορείς και πολίτες υποδεικνύουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο να βρει άλλους τρόπους να λύσει τις όποιες οικονομικές διαφορές με την κυβέρνηση

 

Έντονες αντιδράσεις άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα να προβεί σε κλείσιμο της διαδρομής του παραλιακού πεζόδρομου που περιλαμβάνεται στα όριά του, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός έργου ψυχαγωγίας και άθλησης των κατοίκων της μείζονος Λεμεσού που ξεκινά από την περιοχή του παλιού λιμανιού και φτάνει μέχρι την αρχαία Αμαθούντα.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα αντιπαράθεσης που προέκυψε μεταξύ της Τοπικής Αρχής και της κυβέρνησης, με αντικείμενο την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την επιδιόρθωση και συντήρηση του πεζόδρομου ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του και κυρίως η ασφαλής χρήση του από το κοινό. Κάτι που, όπως υποστηρίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο, είναι δυνατόν μόνο με την αλλαγή χρήσης κάποιων υποστατικών που λειτουργούν κατά μήκος του πεζόδρομου, ώστε να είναι μεγαλύτερα τα έσοδα από επιβολή φορολογίας και τελών, σε βαθμό που είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη του κόστους συντήρησης του πεζόδρομου.

Η Τοπική Αρχή, όπως μας ανέφερε ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου, είναι αναγκασμένη να προχωρήσει από τις 17 Δεκεμβρίου στο κλείσιμο του πεζόδρομου, ως αποτέλεσμα της άρνησης του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει αίτηση που υποβλήθηκε και αφορά στην αλλαγή χρήσης αδειούχου περιπτέρου σε εστιατόριο κατηγορίας Β’.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση, για κλείσιμο δηλαδή του πεζόδρομου, πριν από ένα χρόνο, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε απορρίψει αίτημα δύο υποστατικών για αλλαγή χρήσης, κάτι όμως που δεν έγινε μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαβεβαίωση για επανεξέταση των συγκεκριμένων αιτήσεων και το θέμα προχωρεί κανονικά, όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης.

Πριν μερικές μέρες ο κ. Ιωάννου αποτάθηκε με νέα επιστολή στον Πρόεδρο εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε από το Υπουργικό μια 3η αίτηση που εκκρεμούσε εδώ και οκτώ χρόνια, για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας, κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού, για προσθήκες και μετατροπές σε υφιστάμενα αδειούχα περίπτερα στον παραλιακό πεζόδρομο του Αγίου Τύχωνα και αλλαγή χρήσης από περίπτερο σε εστιατόριο κατηγορίας Β’.

«Είχαμε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι μετά από την καταλυτική σας παρέμβαση, σε σχέση με τις δυο άλλες υποθέσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επανεξέταση των αιτήσεών μας, ότι η νέα αίτηση θα τύγχανε διαφορετικής αντιμετώπισης και ότι το σχετικό αίτημα θα εγκρινόταν», αναφέρει ο κοινοτάρχης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο πληρώνει 40.000 ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος για την εκμίσθωση της γης των παραλιακών περιπτέρων, υποδεικνύει ότι «η αρνητική στάση του Υπουργικού Συμβουλίου στην αίτηση που υποβάλαμε προ οκταετίας περίπου, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητάς μας, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από το Κοινοτικό Συμβούλιο, που με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ το χρόνο».

Το ποσό που εισπράττεται από τα εν λόγω υποστατικά, όπως εξηγεί ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα, χρησιμοποιείται για την εξόφληση μέρους του ποσού για τη συντήρηση του παραλιακού πεζόδρομου, για την καθαριότητα της παραλίας, για το κόστος του οδικού φωτισμού, την υδατοπρομήθεια και την ασφάλεια των πεζών που τον χρησιμοποιούν, υποδεικνύοντας ότι με την απορριπτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το κλείσιμο του παραλιακού πεζόδρομου για λόγους ασφαλείας του κοινού, αφού, όπως επισημαίνει ο κοινοτάρχης, «δεν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να καθαρίζεται, να συντηρείται και να επιτηρείται».

Να σημειωθεί ότι οργανωμένοι περιβαλλοντιστές, φίλοι της θάλασσας και πολίτες που επιδίδονται σχεδόν καθημερινά σε περπάτημα στον παραλιακό πεζόδρομο χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και παράνομη ενέργεια το ενδεχόμενο αποκλεισμού του κοινού από το τμήμα που καλύπτει την περιοχή Αμαθούντας – Αγίου Τύχωνα.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποκόψει αυθαίρετα την πρόσβαση των πεζών στην παραλία και οφείλει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα να βρει τον τρόπο να έχει έσοδα για τη συντήρηση και ομαλή λειτουργία του», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων, Έτμοντ Χαγουίλα, αποδίδοντας τη στάση της Τοπικής Αρχής σε οικονομικά συμφέροντα.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.