Αντιδρά σε ενδεχόμενες απολύσεις στο ΡΙΚ η ΠΕΟ

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί η κλαδική επιτροπή της συντεχνίας για να εισηγηθεί μέτρα αντίδρασης προς τα μέλη της συντεχνίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Η συντεχνία με σημερινή της ανακοίνωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις του προέδρου του ΡΙΚ για απολύσεις δέκα συναδέλφων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας πως πρόκειται για μονομερή απόφαση γιατί λείπουν €200.000 από τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ.

Η συντεχνία σημειώνει πως οι δηλώσεις αυτές «έχουν προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, γιατί ενώ έχει καλέσει σε διάλογο όλες τις συντεχνίες, πριν καν αυτός ξεκινήσει, αποφασίζει μονομερώς να απολύσει συναδέλφους. Και ο λόγος; Γιατί λείπουν από τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ 200,000 ευρώ!!! Έτσι απλά», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη συντεχνία, τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει από το ΡΙΚ το 26% των εργαζομένων (38% μόνιμοι υπάλληλοι). Μόνο σε ένα χρόνο, ενώ η μείωση στις αμοιβές και τα ωφελήματα του προσωπικού έφτασε στα έξι εκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος μειώθηκε από το 2009 κατά 50%.

Σημειώνει δε πως με βάση την έκθεση της PWC, αλλά και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, η κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ έπεσε στο 0,15% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι περίπου στο 60% του μέσου όρου της κρατικής χορηγίας στην ΕΕ

«Με δεδομένα τα πιο πάνω, πραγματικά διερωτόμαστε στη βάση ποιων μελετών ή αναγκών προέκυψαν οι απολύσεις; Σε μια περίοδο που η κάθε νέα απόλυση μπορεί να ισοδυναμεί και με μια νέα αυτοκτονία, να ξέρουν πολύ καλά όσοι θα βάψουν τα χέρια τους με το αίμα των απολυμένων ότι αυτό θα έχει συνέπειες», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ, οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ δεν πρόκειται να αποδεχτούν να μετατραπούν σε «Ιφιγένεια» μέσω της οποίας θα επιβληθούν τα σχέδια για περαιτέρω συρρίκνωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης προς όφελος των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Υπενθύμισε τις υποσχέσεις Αναστασιάδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέχθηκαν σήμερα στη Βουλή για απολύσεις συνεργατών στο ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού είπε πως “θέλω να θυμίσω την υπόσχεση του Προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ όταν είχαμε πριν από λίγο καιρό συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν τις οποιεσδήποτε απολύσεις ή πλεονασμούς, προτού διεξαχθούν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις, συζητήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις”.

Θεωρώ απαράδεκτο, σημείωσε, να προχωρήσει μονομερώς το ΔΣ του ΡΙΚ στη λήψη των οποιωνδήποτε αποφάσεων δίχως συζητήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΑΚΕΛ θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Να γίνουν συζητήσεις για την εξεύρεση λύσεων και θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή η αποδέσμευση προσωπικού. Πρέπει να πω ότι ο τόπος περνά μια μεγάλη κρίση με την ανεργία. Δεν είναι εποχή που κάποιος έτσι εύκολα σπρώχνει ανθρώπους στην ανεργία”, είπε.

Διευκρίνισε τέλος ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.