Αντιδράσεις για μετακινήσεις νοσηλευτών – Πυρά κατά ΟΚΥπΥ και προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων

Το νοσοκομείο Λάρνακας έχει τη σωστή στελέχωση και τον σωστό αριθμό νοσηλευτών και δεν μπορεί να μην γίνονται μετακινήσεις για να λειτουργήσουν μονάδες Covid, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Λάρνακας έκλεισαν μόνο δέκα κλίνες οι οποίες ήταν αδρανείς καθώς αφορούσαν νοσηλείες ασθενών με άλλες παθήσεις και με κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν οι 4 νοσηλευτές στο νοσοκομείο Αμμοχώστου για να ενισχύσουν τη μονάδα Covid.

Τόνισε ότι από τη στιγμή που υπάρχει πανδημία και κατάσταση κρίσης πρέπει όλοι να βοηθήσουν.

Υπάρχουν ανάγκες, είπε, να ανοίξουν κλίνες και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες μετακινήσεις. Όσον αφορά τη μετακίνηση τεσσάρων νοσηλευτών από το νοσοκομείο Τροόδους στο νοσοκομείο Λεμεσού που έγινε πριν από καιρό, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι αυτό έγινε για να βοηθήσει στη λειτουργία κλινικής Cocid.

Ο ΟΚΥπΥ, ανέφερε, θεωρεί πως δεν υπήρξε εργασιακό θέμα καθώς μετακινήσεις γίνονται από ένα δημόσιο νοσοκομείο σε άλλο προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός στον διάλογο.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με Covid 107 ασθενείς, πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και δυο στην εντατική.

Πρόδρομος Αργυρίδης: Ενοχλεί και προκαλεί η στάση του ΟΚΥπΥ

Ενοχλεί και προκαλεί η στάση του ΟΚΥΠΥ ότι οι νοσηλευτές είναι υπερβολικοί και είναι πάντοτε εν αδίκω, ανέφερε ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, καταγγέλλοντας τον Οργανισμό για έλλειψη διαλόγου και σεβασμού προς τον κλάδο.

Εξήγησε ότι ο ίδιος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον ΟΚΥπΥ από την Παρασκευή στις 10 το βράδυ, όταν ενημερώθηκε από τους νοσηλευτές της Λάρνακας ότι ειδοποιήθηκαν εκείνη την ώρα για την απόφαση να μετακινηθούν την επομένη το πρωί στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Ανέφερε ότι παρά την προσπάθεια του ο ΟΚΥΠΥ δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέλθουν σε αυθόρμητη στάση εργασίας.

Ο κ. Αργυρίδης διερωτήθηκε γιατί όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν θάλαμο Covid και στην Λάρνακα δεν υπάρχει με το δικαιολογητικό ότι δεν υπάρχουν γιατροί.

Για το νοσοκομείο Κυπερούντας ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τους τελευταίους έξι μήνες. Πήραν υπόσχεση, ανέφερε, ότι θα επέστρεφαν ένας με δυο νοσηλευτές για να μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο καθώς υπάρχει αυξημένος αριθμός νοσηλευομένων, ιδιαίτερα με φυματίωση με πολλές επιπλοκές, αλλά δεν έγινε κάτι.

Ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι έστειλε από την περασμένη βδομάδα επιστολή στον ΟΚΥΠΥ και τόνισε ότι εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε την Πέμπτη το προσωπικό θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας στο νοσοκομείο Τρόοδους.  

ΠΑΣΥΝΟ: Ετσιθελισμός από τον ΟΚΥπΥ

Ετσιθελισμό καταλόγισε στον ΟΚΥΠΥ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης, καταγγέλλοντας τον Οργανισμό δεν γίνεται την Παρασκευή στις 10 το βράδυ να αποφασίζει ότι την επόμενη μέρα στις επτά το πρωί τέσσερις νοσηλευτές πρέπει να παρουσιαστούν για εργασία σε άλλο νοσοκομείο.

Διερωτήθηκε αν αυτό αποτελεί δημοκρατική προσέγγιση και τόνισε ότι εάν θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργούν σωστά, τότε είναι κρίμα για τον ΟΚΥπΥ.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το προσωπικό πρέπει να πάρει και την άδεια του για να ξεκουραστεί αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο κ. Πετέλης ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΝΟ αποστέλνει σήμερα επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ για να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και διάλογο. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε ότι οι νοσηλευτές θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα.

Εξέφρασε μάλιστα προβληματισμό και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν με βάση το νέο επιχειρησιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ.

Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι αποφασίστηκε να πάρουν τέσσερις κλίνες από το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας για να λειτουργήσει η μονάδα βραχείας νοσηλείας για ύποπτα περιστατικά.

Ο κ. Πετέλης διερωτήθηκε πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό με το υφιστάμενο προσωπικό.

ΠΑΣΥΚΙ: Στο ίδιο έργο θεατές

Στο ίδιο έργο θεατές και στην περίπτωση της μετακίνησης νοσηλευτών στις δέκα το βράδυ της Παρασκευής, σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, για τις έντονες αντιδράσεις των νοσηλευτών.

Δεν γίνεται, είπε, πάντοτε να φταίνε οι εργαζόμενοι και ο ΟΚΥπΥ να δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες του και μάλιστα το ίδιο να πράττει και η πολιτεία.

Ο κ.Κούμας επισήμανε ότι εδώ και δυο μήνες αναμένουν να ενισχυθούν τα ΤΑΕΠ με γιατρούς και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή οι βραχείες νοσηλείες λειτουργούν με γιατρούς των ΤΑΕΠ.

Η ΠΑΣΥΚΙ, πρόσθεσε, έστειλε πριν από μια βδομάδα επιστολή στην οποία τονίζεται ότι δεν μπορούν να εξυπηρετούνται στα ΤΑΕΠ ύποπτα περιστατικά Covid και οι ίδιοι γιατροί να εξυπηρετούν δυο πόστα.

Ο κ. Κούμας υπενθύμισε ότι έχουν προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα αυτό με τον υπουργό Υγείας. Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα αποσύρει τους γιατρούς από τις βραχείες νοσηλείες.

Τα ΤΑΕΠ, επανέλαβε, είναι υποστελεχωμένα και κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν γιατροί για τη βραχεία νοσηλεία.

Όσον αφορά τη λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων το Σαββατοκυρίακο, ο κ.Κούμας ανέφερε ότι οι γιατροί του δημοσίου στήριξαν τη λειτουργία τους ως όφειλαν.

Αναμένουν είπε, να στηριχθεί ο θεσμός και από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτίμησε ότι το πρώτο Σαββατοκυρίακο κύλησε γενικά ομαλά, αλλά αναμένουν την ανάλυση του Υπουργείου Υγείας για το πως κατανεμήθηκαν οι ασθενείς.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα ΤΑΕΠ δεν αποσυμφορήθηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.