Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Μολυσματικών Ασθενειών – «Η κυβέρνηση επιμένει να παρακάμπτει πλήρως τη Βουλή»

Τις έντονες διαφωνίες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κινήματος Οικολόγων και τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος συναντά η νομοθεσία που ετοίμασε το Υπουργείο Υγέιας περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών, την οποία εξέτασε σήμερα κατ’ άρθρον η Επιτροπή Υγείας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΥπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να διατηρεί στο νομοσχέδιο πρόνοιες που είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς, όπως είπε, επιμένει να παρακάμπτει πλήρως τη Βουλή, δεν ξεκαθαρίζει το τι συνιστά επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια και επιμένει να έχει απεριόριστο δικαίωμα αναστολής όλων των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως η ελευθερία έκφρασης και συνδικαλισμού.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι σήμερα η Νομική Υπηρεσία ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο είναι απόλυτα συνταγματικό ενώ σημείωσε ότι οι διαφωνίες που κατετέθηκαν από κοινοβουλευτικά κόμματα ελήφθησαν υπόψιν από το Υπουργείο Υγείας στο αναθεωρημένο κείμενο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου, ξεκαθάρισε ότι η Βουλή ως αντιπρόσωπος του λαού οφείλει να διατηρεί τις ισοροπίες που προβλέπει το σύνταγμα και δεν πρέπει να παραχωρηθεί απόλυτη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία να εκδίδει διατάγματα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι οι Οικολόγοι δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο ενόσω δίδει απίστευτη παντοδυναμία στον Υπουργό να κλείνει ακόμα και τη Βουλή, να παίρνει αποφάσεις ως προς το τί είναι επικίνδυνη ασθένεια και εν όσο δεν γίνεται οποιαδήποτε διαβούλευση με τη Βουλή και δεν υπάρχει αναφορά στις προτροπές του ΠΟΥ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei