Απογοήτευση προκάλεσε η θέση των κομμάτων που καταψήφισαν το κονδύλι για τη δημιουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων Εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι περισσότερο από αναγκαία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αφού πολλοί εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και υπάρχει μια ασυδοσία στα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, λόγω περικοπών στη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήταν αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων εδώ και δύο χρόνια, ενώ καθυστέρηση υπήρξε και στην κατάληξη στη Βουλή, λόγω παρεμβάσεων της εργοδοτικής πλευράς.

Χαρακτήρισε παράλληλα προφάσεις εν αμαρτίαις τις δικαιολογίες που δόθηκαν από συγκεκριμένα κόμματα για την καταψήφιση του κονδυλίου, ειδικά από τη δημιουργία ετερόκλητων συμμαχιών μεταξύ κομμάτων για να προστατευτούν οι εργοδότες σε βάρος των αδύνατων εργαζομένων.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει αντίδραση στην απόφαση σε συνεννόηση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Είναι ακατανόητο γιατί καταψηφίστηκε ένα κονδύλι που είναι αμελητέο και αχρείαστο, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη υπηρεσία θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Σάββας Μάτσας.

Υπέδειξε, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ότι η καταψήφιση του καταδεικνύει τους λόγους που έγινε και δε γίνεται κατανοητό γιατί να δημιουργούνται προσκόμματα για μια υπηρεσία που θα ελέγχει τους τρόπους ενίσχυσης της αγοράς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων, που αφορούν 27 νομοθεσίες πέραν εκείνης της αδήλωτης εργασίας.

Οποιαδήποτε ενέργεια εμποδίζει την προστασία των εργαζομένων και των σωστών εργοδοτών λειτουργεί εγκληματικά κατά του συστήματος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της επιτροπής τεθεί ενώπιον των βουλευτών εντός Ιανουαρίου, να εγκριθεί, σημειώνοντας ότι κάθε βουλευτής ξεχωριστά θα κριθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα από τη στάση του απέναντι σε αυτό.

 

Ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, υπέδειξε ότι συγκεκριμένα κόμματα λογοδοτούν στους εργοδότες και αποφάσισαν να προστατεύσουν την εργοδοσία, με προκλητικών τρόπων, καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματα.

Υπενθύμισε, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ότι ακόμα και τα χρήματα για τη λειτουργία της υπηρεσίας θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Αναστασίου.

Σημείωσε ότι ξένισε τη ΔΕΟΚ και η τοποθέτηση της ίδιας της ΕΔΕΚ, στην οποία πρόσκειται η οργάνωση, σημειώνοντας ότι η ΔΕΟΚ δε θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με κόμματα που ενεργούν σε βάρος των εργαζομένων.