Αντιδράσεις για SafePass και rapid test από καταστήματα και εστιατόρια σε Λάρνακα και Αμμόχωστο

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από καταστήματα, χώρους εστίασης και κέντρα αναψυχής σε Λάρνακα και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, για την εφαρμογή του SafePass, αλλά και για τη διενέργεια rapid test κάθε 72 ώρες.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυριάκος Αμπίζας Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου «ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος με το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας. Ευελπιστούμε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα περάσει η πανδημία του κορωνοϊου, θα βρούμε σιγά-σιγά τη κανονικότητα μας και να αρχίσει να εργάζεται η βιομηχανία ένδυσης, υπόδησης και γενικά το λιανικό εμπόριο».

Ερωτηθείς για τη λειτουργία του Safe Pass απάντησε πως «η ΠΟΒΕΚ δεν συμφωνεί με αυτό, αφού τα μέτρα που λαμβάνονταν για ένα και πλέον χρόνο από την πανδημία του κορωνοϊού, λειτουργούσαν κανονικά. Υπήρχαν μεν σκαμπανεβάσματα, πλην όμως δεν θα πρέπει να βλέπουμε πόσοι έχουν ασθενήσει με κορωνοϊό, αλλά το σημαντικό στην υπόθεση είναι η μεταδοτικότητα του ιού».

Εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή η μεταδοτικότητα του ιού στην Κύπρο, που είναι 0,24%, είναι ίσως από τα καλύτερα στοιχεία που υπάρχουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι είναι υπερβολή και ταλαιπωρία του κόσμου η διενέργεια rapid test με ισχύ 72 ώρες, προτού ένα άτομο να μπορεί να μεταβεί σε ένα κατάστημα, εστιατόριο ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση για να ψωνίσει».

Σύμφωνα με τον κ. Αμπίζα, «πάρα πολλά μέλη μας διαμαρτυρήθηκαν για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θεωρούν λανθασμένο. Από την άλλη τα καταστήματα και οι άλλες επιχειρήσεις, λειτουργούσαν όλο αυτό το διάστημα on – off, δηλαδή άνοιγαν και έκλειναν, μία άσχημη κατάσταση και ταλαιπωρία τόσο για τους επιχειρηματίες, με τις παραγγελίες και εισαγωγές αγαθών, όσο και για το καταναλωτικό κοινό».

Από την πλευρά του ο Τόνυ Κονναρής, Επαρχιακός του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Λάρνακας εξέφρασε την πεποίθηση πως «κακώς και λανθασμένα εμφανίστηκε το SafePass γιατί το μόνο που θα προκαλέσει είναι δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των εστιατορίων και γενικά των κέντρων αναψυχής. Πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα απωθήσει τον κόσμο από του να επισκεφθεί τα εστιατόρια, τα καφέ και τους άλλους χώρους εστίασης».

Πρόσθεσε πως «δεν βλέπουμε επίσης τη χρησιμότητα της διενέργειας rapid test κάθε 72 ώρες, αφού όλες οι φάσεις της οικονομίας του τόπου λειτουργούν κανονικά, με τους εργαζόμενους να κάνουν εβδομαδιαίως το συγκεκριμένο τεστ. Πιστεύουμε ότι ακόμα και οι τουρίστες που θέλουν να πάνε σε χώρο εστίασης ή κέντρο αναψυχής δεν θα μπορούν να το κάνουν, αφού ενδεχομένως να μην επιθυμούν να κάνουν rapid test».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κονναρής είπε πως «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αντίδραση από τα μέλη μας στο θέμα του Safe Pass με αρκετά από αυτά να ζητούν τη λήψη δυναμικών και πιο δραστικών μέτρων. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο, από όλο το φάσμα της οικονομίας του κόσμου, ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική, το μέτρο της διενέργειας rapid test που θα ισχύει για 72 ώρες, θα μελετηθεί εκ νέου από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ληφθούν διαφορετικές και πιο σωστές αποφάσεις».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν είμαστε σύμφωνοι ούτε για τη διενέργεια rapid test, που να ισχύει για 72 ώρες και έχουμε υποβάλει τις ενστάσεις μας τόσο στον Υπουργό Υγείας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ έχουμε στείλει επιστολή και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 350 χιλιάδες άτομα, που έχουν εμβολιαστεί και οι πλείστοι υπάλληλοι διενεργούν rapid test για να εργαστούν, δεν βλέπουμε τον λόγο να ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο».

Ο κ. Κονναρής αναφέρθηκε στις τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις που παρατηρούνται αυτές τις μέρες στα σημεία δειγματοληψίας και είπε πως «ο κόσμος ταλαιπωρείται κάτω από ψηλές θερμοκρασίες και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Πιστεύουμε ότι αυτό λειτουργεί εναντίον των κέντρων αναψυχής και των χώρων εστίασης και βλέπουμε «πολύ χλωμό» οι συγκεκριμένοι χώροι να λειτουργήσουν κανονικά».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αυτό το διάστημα είναι πιο δύσκολη η κατάσταση για τους χώρους εστίασης και των κέντρων αναψυχής απ’ ό,τι προηγουμένως, παραδέχθηκε πως «πραγματικά είναι πολύ πιο δύσκολη τώρα η κατάσταση. Το κοινό πρέπει πλέον να προβαίνει δύο φορές την εβδομάδα rapid test για να μπορεί να κινείται και τις επτά ημέρες, κάτι που για τα μέλη μας θεωρείται μη χρήσιμο και αδικαιολόγητο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.