Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για πτήσεις από Τουρκία χωρίς πιστοποιητικό κορωνοϊού

Η «κυβέρνηση» συνασπισμού των κομμάτων UBP-HP πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της σε σχέση με την 1η Ιουλίου η οποία θα προκαλέσει πολύ κακά αποτελέσματα, γράφει στο σημερινό του άρθρο στην Yeni Düzen (19.06.20) ο Σαμί Όζουσλου, αναφέροντας ότι έγιναν κάποιες αξιολογήσεις και επανεξετάστηκε το θέμα της εισόδου ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγουν τα οδοφράγματα την Κυριακή

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι δεν μπορούν να αρχίσουν επισκέψεις από την Τουρκία χωρίς καραντίνα την 1η Ιουλίου και ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να ανακαλέσει αυτή την απόφασή της, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία άρχισε να αυξάνεται και τα νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν μετά το άνοιγμα που έγινε στην χώρα.

«Η Τουρκία τοποθετήθηκε στις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο από την άποψη του αριθμού των νέων κρουσμάτων», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση  ακύρωσε κάποιες αποφάσεις για ανοίγματα, άρχισαν να γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες, δηλαδή τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο».

«Καλά, όμως ενώ η Τουρκία είναι σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνο με ποιο οικονομικό μυαλό και με ποια λογική μπορεί να είναι το άνοιγμα σε εισόδους χωρίς καραντίνα της βόρειας Κύπρου, όπου ο ιός βρίσκεται υπό έλεγχο», διερωτάται ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στον κατάλογο Α με τις χώρες με το χαμηλότερο ρίσκο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σημειώνοντας ότι θα είναι βαρύ το τίμημα αν πουν «αφήστε τους να έρθουν» στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κατεχόμενα χωρίς νοσοκομείο για καραντίνα, υποδομές και προσωπικό, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι το άνοιγμα χωρίς καραντίνα δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο εκτός από το να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων και δεν θα φέρει όφελος στην οικονομία. «Αντίθετα, μπορεί να φέρει στην ημερήσια διάταξη το πλήρες κλείσιμο ξανά συμπεριλαμβανομένων και των διελεύσεων μεταξύ νότου-βορρά», επισημαίνει αναφερόμενος στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα μέσω κατεχόμενων και ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών της Κύπρου.

Εξάλλου, σε άρθρο του κάτω από τον τίτλο «Αναγκάζουν τον νότο να κλείσει τις διελεύσεις», ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει στην ίδια εφημερίδα ότι η 1η Ιουλίου επιλέγηκε επί σκοπού από το καθεστώς για να προκληθεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία να κλείσει αυτή τα σημεία διέλευσης. «Σχεδιάστηκε ειδικά την ίδια ημέρα το άνοιγμα με την Τουρκία και τον νότο», σημειώνει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν έδωσε σημασία στην εισήγηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Προσθέτει και το εξής:

«Τώρα περιμένουν την είδηση ότι ‘δεν τα ανοίγουμε’ που θα έρθει από τον νότο. Αυτό θέλουν: Να τα κλείσουν! Γι’ αυτό τον λόγο είναι παράξενη και η απόφαση για ‘άνοιγμα’ που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΤΔΒΚ! Δεν περιγράφει την κατάσταση των Τουρκοκυπρίων. Οι Ελληνοκύπριοι θα περνούν με ‘τεστ’ 72 ωρών που θα γίνεται μία φορά. Καλά, αν περάσουν στον νότο οι Τουρκοκύπριοι, πώς θα επιστρέφουν; Δεν υπάρχει απάντηση γι’ αυτό! […]

Δεν ισχυρίζομαι ‘να κλείσουν οι πόρτες στην Τουρκία’. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό αυτό! Διότι από εδώ περνούν ‘οι πόρτες του κόσμου’ σε συνθήκες μη λύσης. Η σύνδεση με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους από την άποψη τόσο του τουρισμού όσο και της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό πρέπει να εξηγήσει ο Ακιντζί στον Αναστασιάδη και να τον πείσει. Ναι, το ‘ρίσκο’ είναι μεγάλο. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κριτήρια για τις χώρες που εμπεριέχουν κίνδυνο.  Η λύση και πάλι δεν είναι να κλείσουν οι πόρτες στην Τουρκία, αλλά η λήψη σοβαρών μέτρων παράλληλα με αυτά τα ρίσκα!

Ακόμα και ονόματα που βρίσκονται κοντά στο UBP λένε ότι ‘θα ήταν καλύτερα να ανοίξουμε πρώτα τις διελεύσεις προς τον νότο, να δοκιμάσουμε την δυνατότητα των τεστ μας και να σχεδιάσουμε καλύτερα το άνοιγμα’. Ρωτώ ποιος το εμποδίζει αυτό. Δείχνουν προς τον Κουτρέτ Όζερσαϊ.  […]

Καλά, για το υπουργείο υγείας τι πρέπει να λεχθεί; Δεν έχειυποβληθεί ακόμα στην κοινή επιτροπή η έκθεση για τον Covid-19 που αφορά το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Έχουν πρόβλημα είτε δυνατότητας είτε βούλησης. Πάλι το ίδιο σαμποτάζ: Να μην υποβάλουμε έκθεση, να τους προκαλέσουμε για να κλείσουν τις πόρτες.  […]»

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει προβληματική και την στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παραπονέθηκε ή μοιράστηκε την ανησυχία του για την συμπεριφορά της «κυβέρνησης». «Αν ο Αναστασιάδης αύριο λάβει την απόφαση ‘κλείνω τις πόρτες’ και υποδείξει ως δικαιολογία τις αναρτήσεις του Ακιντζί για παράδειγμα, τι θα πούμε; Ο Ακιντζί πρέπει να μείνει μακριά από παράπονα που θα σήμαιναν ‘και να κλείσεις τις πόρτες δεν θα έχεις άδικο’. […]», υποστηρίζει.

(Ι/Τσ.)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy