Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απέλαση Νταγλί από την Τουρκία

Ως «κρατική απόφαση» την οποία σέβονται χαρακτήρισε την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία που επιβλήθηκε στον ακτιβιστή και πρώην «βουλευτή» του ΡΤΚ, γιατρό Οκάν Νταγλί ο «υπουργός εξωτερικών», Χασάν Τάτσοϊ, ενώ την ενέργεια της Τουρκίας επέκριναν αρκετοί τ/κ πολιτικοί και συντεχνίες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην τηλεόραση Sim TV, ο κ. Τάτσοϊ είπε ότι παρά το γεγονός ότι σέβονται την εν λόγω απόφαση προβαίνουν σε ενέργειες για να λυθεί το θέμα. «Προηγουμένως διαβιβάσαμε το θέμα στις αρμόδιες αρχές, όμως δεν λήφθηκε υπόψη διότι ήταν κρατική απόφαση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Είναι λάθος να μην μπορεί να εισέλθει στην Τουρκία ένα άτομο που έχει διπλωματική αποστολή. Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτό και τι πρέπει να γίνει, αυτά θα συζητήσουμε».

Θα κάνουν ό,τι μπορούν, πρόσθεσε,  για να προωθήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και να μπορέσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα.

Όταν του υπενθύμισε ο δημοσιογράφος ότι απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία σε ακόμα τρεις Τουρκοκυπρίους, ο κ. Τάτσοϊ απάντησε: «Μέχρι σήμερα δεν έλαβα κάποια ενημέρωση. Όμως, θα κάνουμε μια συνάντηση για τα άτομα που έχουν διπλωματική αποστολή. Βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μας αναφέρουν ότι δεν είναι γραφειοκρατικό εμπόδιο αυτό, αλλά μια κρατική απόφαση».

Σημείωσε ότι είχαν επαφή και με την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και έλαβαν την ίδια απάντηση. «Σεβόμαστε τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη. Πήραμε και εμείς κάποτε τέτοιες αποφάσεις. Θα ρωτήσουμε για τους λόγους σημειώνοντας τον σεβασμό μας σε αυτές και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι η μοναδική μας πόρτα προς τον κόσμο».

Την απαγόρευση εισόδου και απέλαση του Οκάν Νταγλί επέκρινε σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και χαρακτήρισε την δικαιολογία που προβλήθηκε ως «αφηρημένη», σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτή αυτή η πρακτική. «Κάναμε έκκληση και προηγουμένως όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Απευθύνω ξανά έκκληση στον κ. Τατάρ, στον κ. Σουτζούογλου και στον κ. Τάτσοϊ.

Υπήρξε αρκετή καθυστέρηση. Κάντε τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και ενημερώστε σωστά τον τουρκοκυπριακό λαό και κυρίως εκείνους που εκτέθηκαν σε αυτή την πρακτική. Αυτή είναι μια ευθύνη που σας επιφορτίζουν τα αξιώματα στα οποία βρίσκετε».

Σε δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο  πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ επεσήμανε ότι κάθε κράτος μπορεί να έχει ένα stop list με αλλοδαπούς τους οποίους απαγορεύει την είσοδο στην χώρα του στο πλαίσιο του ορισμού της εθνικής του ασφάλειας.

Υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια γεγονότα συνέβησαν και παρελθόν και ότι ακυρώθηκαν τα τουρκικά διαβατήρια Τουρκοκυπρίων πολιτικών λόγω του ότι επέκριναν την πολιτική ή την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο κ. Όζερσαϊ σημείωσε ότι αν τώρα προστίθεται σε αυτό και η πρακτική της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία λόγω επικρίσεων κατά της κυβέρνησης της χώρας, «η πορεία των πραγμάτων ανησυχεί και πρέπει να ανησυχήσει όλους όσοι αποδίδουν σημασία στην δημοκρατία και στις σχέσεις με την Τουρκία».

Ποιος ξέρει ότι δεν θα πάθουν το ίδιο και άλλοι Τουρκοκύπριοι, διερωτήθηκε ο Κουντρέτ Όζερσαϊ σημειώνοντας η Τουρκία είναι το παράθυρο επικοινωνίας τους με τον κόσμο και τους βοηθά να ξεπεράσουν το «εμπάργκο ταξιδιών» που τους επιβάλλεται.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι «κυβερνώντες» στα κατεχόμενα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με το καθεστώς Έρντογαν και να διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο εμποδίζεται η είσοδος Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία και ποια είναι αυτά τα άτομα που τους απαγορεύθηκε η είσοδος.

Η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS), ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αυτή η συμπεριφορά και μεταχείριση εκ μέρους του ΑΚΡ δείχνει ότι όλοι οι Τ/κ διανοούμενοι τυγχάνουν συμπεριφοράς τρομοκράτη. «Όλοι μας και όχι ένας από εμάς κατηγορούμαστε για συμπεριφορές αντίθετες με την εθνική ασφάλεια. Η Τουρκία, που είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες και της δόθηκε η ευθύνη της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταχράστηκε για άλλη μια φορά αυτό της το καθήκον».

Το Αριστερό Κίνημα υπενθυμίζει ότι ο Δρ Νταγλί συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο κοινοτήτων και συστήνει ωφέλιμες συνεργασίες για την πόλη του, ενώ ταυτοχρόνως προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες και στις δύο κοινότητες. Το κίνημα κατηγορεί την Τουρκία ότι προκαλεί την πόλωση και ότι η Τουρκία βλέπει την σχέση της με τους Τουρκοκύπριους, όχι ως σχέση «μητέρας-θυγατέρας» και αδελφική, αλλά ως σχέση αποικιοκράτη και αποικίας.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΡΤΚ, του οποίου «βουλευτής» υπήρξε στο παρελθόν ο Οκάν Νταγλί, αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για τον Νταγλί με το αιτιολογικό της συμμετοχής σε δραστηριότητες εναντίον της Τουρκίας. Κάλεσε δε τον Ερσίν Τατάρ και την «κυβέρνηση» να προβούν στα δέοντα για το θέμα, σημειώνοντας ότι ως ΡΤΚ θα παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Σημειώνεται δε ότι η απαγόρευση εισόδου με το ίδιο αιτιολογικό συνέβη για άλλους 3 Τ/κ κι από τότε είχαν ζητήσει να δοθεί στην δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα, ωστόσο κανείς ούτε η «προεδρία», ούτε η «πρωθυπουργία», ούτε και το «υπεξ» φαίνεται ότι έκαναν κάτι γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στον τ/κ Τύπο, ο Οκάν Νταγλί με την επιστροφή του στα κατεχόμενα το βράδυ της Παρασκευής δήλωσε ότι παρέμεινε υπό κράτηση 8 ώρες και επέστρεψε πίσω αφού δεν του επετράπη η είσοδος με την δικαιολογία ότι προβαίνει σε ενέργειες ενάντια στην ασφάλεια της Τουρκίας.

Είπε ότι κατά την διάρκεια εκείνων των 8 ωρών πέρασαν από μπροστά του σαν ταινία οι φιλίες που έκανε στην Τουρκία, τα άτομα που τον δίδαξαν το επάγγελμα του γιατρού, πολλές ωραίες μέρες που πέρασε εκεί και ωραίοι άνθρωποι τους οποίους γνώρισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy