Αντιδράσεις Τ/κ για μαθήματα Κορανίου σε κατασκήνωση

Ενώ το πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλάμβανε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, τελικά περιλήφθηκαν και μαθήματα ανάγνωσης Κορανίου

Την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και αρκετών πολιτών προκάλεσε η είδηση ότι σε κατασκήνωση στην Τουρκία, στην οποία έλαβαν μέρος και Τουρκοκύπριοι μαθητές, γίνονταν μαθήματα διδασκαλίας του Κορανίου.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτζίν, κατήγγειλε το γεγονός σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα που τους δόθηκε δεν περιλαμβάνονταν τα μαθήματα και η ανάγνωση του Κορανίου.

Ο Μπαρτζίν εξήγησε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και δόθηκε μεγάλη έκταση σε αυτό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τις οικογένειες των παιδιών που συμμετείχαν στην κατασκήνωση. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, κάλεσε τον «υπουργό παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου, να παρέμβει προειδοποιώντας τον ότι αν δεν παρέμβει, τότε θα καλέσει τους νέους να μη συμμετέχουν πλέον σε διοργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται μη κοσμικές δραστηριότητες.

Απαντώντας το «υπουργείο παιδείας» ανέφερε ότι η ανάγνωση του Κορανίου έγινε στα πλαίσια εορτής που διοργανώθηκε εις μνήμην αυτών που σκοτώθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία και της «εβδομάδας δημοκρατίας και εθνικής ενότητας της 15ης Ιουλίου» και ότι στη συνέχεια το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά.

Η τ/κυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» έγραψε ότι στην κατασκήνωση που διοργανώθηκε από το «υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού» συμμετείχαν 46 Τουρκοκύπριοι μαθητές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το πρόγραμμα της κατασκήνωσης που είχε δοθεί στα παιδιά από το τουρκικό υπουργείο περιλάμβανε διάφορες αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, αλλά όχι μαθήματα Κορανίου, τελικά στο πρόγραμμα περιλήφθηκαν και μαθήματα ανάγνωσης Κορανίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, η «βουλή» θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο Ερσίν Τατάρ για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορα πεδία. Στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ, για διευθέτηση του προγράμματος της συζήτησης.

 

Σε απόγνωση για μη παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μικτών γάμων
Άνθρωποι στα κατεχόμενα βρίσκονται σε απόγνωση επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δίνει την κυπριακή υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων (Τουρκοκυπρίων με Τούρκους υπηκόους), δήλωσε ο αναπληρωτής γ.γ. του κόμματος Δρόμος Ανεξαρτησίας, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου. Ανέφερε ακόμα ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα στις 15 Ιουλίου με την πρωτοβουλία των Μεχμέτ Μπιρί και Ναζέν Σανσάλ και με την υποστήριξη του «κινήματος για την επίλυση του προβλήματος των μεικτών γάμων», στην οποία συμμετείχε και Ε/κ δικηγόρος, ο οποίος ενημέρωσε για τον εν εξελίξει «δικαστικό αγώνα» και συζήτησε με τους συνομιλητές του τις ενέργειες που δύναται να πραγματοποιηθούν σχετικά με τις αιτήσεις που απορρίπτονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.