Αντιδράσεις Τ/κ για το τυρί «Izgarella» που ανταγωνίζεται το χαλλούμι

Έλα στο Google News

Αντιδράσεις και σχόλια έχει προκαλέσει στα ΜΚΔ η είδηση ότι στην Τουρκία έχει κυκλοφορήσει τυρί τύπου χαλλούμι με την ονομασία «Izgarella» (σ.σ.: για τη σχάρα) που φέρεται να συναγωνίζεται το κυπριακό χαλλούμι, την ώρα που οι παραγωγοί και εξαγωγείς στα κατεχόμενα ζητούν στήριξη για ένα προϊόν που τους φέρει αρκετά έσοδα.

Η «Κίπρις ποστασί» γράφει ότι η κυκλοφορία του «Izgarella» έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Τ/κ. Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Τζιαντάν Αβουλντούκ, σχολίασε ότι το 2008 το χαλλούμι κατοχυρώθηκε και για το «βορρά» και για το «νότο» με την αίτηση που υπέβαλε τότε στην ΕΕ η Δημοκρατία. Το συγκεκριμένο προϊόν στην Τουρκία, είπε, συνάδει με τη νομοθεσία για πιστοποιημένο γεωγραφικό προϊόν και δεν γράφει κάπου ούτε έχει σχέση με το κυπριακό χαλλούμι.

Έξω από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε χθες διαμαρτυρία των τεσσάρων οργανώσεων που εκπροσωπούν τους τ/κ παραγωγούς χαλλουμιού. Πρόκειται για το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο, την ένωση Τ/κ κτηνοτρόφων, την ένωση Τ/κ παραγωγών γάλακτος και την ένωση Τ/κ παραγωγών ζώων.

Όσον αφορά το μηχανισμό ελέγχου που θα δημιουργηθεί από την ΕΕ, διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεωρούν ότι θα αποτρέψει τους παραγωγούς να επωφεληθούν με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο από την καταχώριση του προϊόντος.

Στη διαδικασία ελέγχου των γεωγραφικών ενδείξεων (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) ζητούν όπως συμμετέχει και το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο και την ταυτόχρονη εφαρμογή του νομικού κανονισμού που θα επιτρέψει την εξαγωγή χαλλουμιού στην ΕΕ με την καταχώριση του προϊόντος.

Ο νέος «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ναζίμ Τσαβούσογλου, είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει πρόβλημα με την ύπαρξη μιας κοινής με την ε/κ πλευρά επιτροπής για το χαλλούμι, αλλά δεν αποδέχονται τον έλεγχο της παραγωγής είτε από αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε από ξένο οργανισμό. Μίλησε για εργασία που θα γίνει και θα τους παρουσιαστεί στις 17 Ιανουαρίου και κάποιες επαφές που θα γίνουν για το θέμα της αντιπροσώπευσης. Η ουσία, πρόσθεσε, είναι η παραγωγή του χαλλουμιού να πληροί τα όρια των προτύπων για να μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.