Αντιδράσεων συνέχεια για κατώτατο – «Παρακάμπτει την ουσία» τονίζει η ΓΓ της ΠΕΟ για δηλώσεις Κούσιου

Για το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού μίλησαν στην πρωινή Έκδοση του Άστρα οι Κυριάκος Κούσιος, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Κώστας Σκαρπάρης.

O υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, είπε αρχικά πως με την εισαγωγή του κατώτατου μισθού επωφελούνται 80 χιλιάδες εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης η οποία, είπε, πρέπει να διαφυλαχθεί.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι ακριβώς ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του θεσμού θα γίνει αναπροσαρμογή στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ερωτηθείς ο κύριος Κούσιος απάντησε ότι το υπουργείο εργασίας δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο να παραβιαστεί το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό.

Όσον αφορά το πέναλτι του 12% σε όσους παίρνουν  σύνταξη στο 63 έτος ηλικίας ο κος Κούσιος είπε ότι στην ουσία αυτός που κάνει αυτή την επιλογή μέχρι τα 81 του θα πάρει τα ίδια χρήματα με αυτόν που συνταξιοδοτείται στα 65.

Υπενθύμισε ότι με βάση το νόμο και το προσδόκιμο ζωής η συνταξιοδότηση καθορίζεται το 67ο έτος ηλικίας. Ανέφερε ακόμη ότι σύντομα αναθέτει σε οίκο του εξωτερικού τη διενέργεια μελέτης για τη συνταξιοδότηση όσων εργάζονται σε βαριά επαγγέλματα.

Το θέμα των συντάξεων, είπε, θα εξεταστεί και από το εργατικό συμβουλευτικό σώμα. Ο κύριος Κούσιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει στρέβλωση στο ύψος των συντάξεων που πρέπει να διορθωθεί καθώς κάποιοι παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους: Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει στηρίξει τους κακούς εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους

Παρακάμπτει την ουσία που αφορά τον κατώτατο μισθό ο υπουργός εργασίας, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους προσθέτοντας ότι με το διάταγμα στην ουσία έχει αποφασιστεί μόνο ένας αριθμός. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, είπε,  έχει στηρίξει τους κακούς εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους.

Υπέδειξε ότι αυτοί που έπαιρναν ήδη τον κατώτατο θα δουν αύξηση μόλις 16 ευρώ στο μισθό τους. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ είπε ότι για τα δεδομένα της Κύπρου για να λειτουργήσει ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι γύρω στα χίλια ευρώ, πράγμα που ο κος Κούσιος εξακολουθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Η κα Χαραλάμπους τόνισε ότι η ΠΕΟ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούσαν να τεθεί ένα πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων στο οποίο να περιλαμβάνεται και  ωράριο εργασίας, κάτι ωστόσο που δεν διευκρινίζεται με βάση το διάταγμα.

Όσον αφορά την ΑΤΑ το επιχείρημα ότι είναι πολύ λίγοι που την επωφελούνται, ανέφερε ότι αυτό είναι σωστό αλλά οφείλεται στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από τους πολέμιους της. Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να αναφέρεται στο διάταγμα ότι ο κατώτατος θα αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν και άλλοι εργαζόμενοι.

Για το πέναλτι του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ος ηλικίας υπενθύμισε ότι είναι ένα μέτρο που επιβλήθηκε από την τρόϊκα η οποία αρχικά ζητούσε να μην μπορεί κανένας εργαζόμενος να παίρνει σύνταξη στα 63. Η τρόικα, είπε η κα Χαραλάμπους είχε θέσει και άλλα μέτρα τα οποία σταδιακά έχουν αρθεί, πράγμα όμως που δεν έγινε και με το θέμα του πέναλτι στις συντάξεις. Τόνισε ότι αποτελεί κοροϊδία αυτό που γίνεται προσπάθεια να στηθεί τώρα.  Η κα Χαραλάμπους, υπέδειξε, ότι μπορούν να εξευρεθούν λύσεις προφυλάσσοντας το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και τη βιωσιμότητα του. Αυτό, υπογράμμισε, μπορεί να γίνει χωρίς να αποκόπτονται δικαιώματα από τους εργαζόμενους.

Κώστας Σκαρπάρης: Κοροϊδία και ντροπή αποτελεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την επιβολή του πέναλτι στο 12%

Κοροϊδία και ντροπή αποτελεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την επιβολή του πέναλτι στο 12% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος ηλικίας, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

Εξήγησε ότι δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα για σύνταξη στο 63ο έτος ηλικίας καθώς κάποιος για να αιτηθεί θα πρέπει να έχει εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων πάνω από 33 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι επαναδραστηριοποιείται η ομάδα κατάργησης του πέναλτι στο 12 % και ότι σε χθεσινή σύσκεψη λήφθηκαν αποφάσεις για τα αμέσως επόμενα βήματα που θα γίνουν για την προώθηση της επίλυσης του προβλήματος. Αποφασίστηκε, είπε, ως πρώτο βήμα να ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών από τους πολίτες, ενώ θα ζητηθούν και συναντήσεις με τα κόμματα και τους υποψηφίους για την προεδρία της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.