Αντιδράσεων συνέχεια για την κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων μετά από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για τα τέσσερα διατηρητέα κτίρια του 1929 που κατεδαφίστηκαν χθες στην παλιά Λευκωσία με οδηγίες της αρχιεπισκοπής χωρίς να υπάρχει απαιτούμενη άδεια.

Στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ  μίλησαν συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για την απόφαση αυτή του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β΄, με τους καλεσμένους της εκπομπής να τονίζουν για ακόμη μία φορά τις παράτυπες πράξεις του προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου.

Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η επαναφορά της πολιτιστικής κληρονομιάς εκεί και όπου διαπράττονται εγκλήματα, ούτε επαφίεται στις κομματικές ισορροπίες οποιουδήποτε δημοτικού συμβουλίου τόνισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σχολιάζοντας την κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων μετά από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι με βάση τον νόμο είναι ξεκάθαρη η νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά των διατηρητέων. Ο κ. Κωνσταντή είπε ότι από χθες ξεκίνησε η συζήτηση και οργάνωση του εργοταξίου για να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των διατηρητέων.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντή έκανε λόγο για αποτυχία στην αποτελεσματική πάταξη της παρανομίας. Όπως είπε, θα πρέπει να απαιτείται μέσα από τη νομοθεσία η άμεση αναστολή οποιωνδήποτε εργασιών σε παρόμοια περίπτωση. Σημείωσε ότι στην περίπτωση των διατηρητέων στην οδό Ισοκράτους, ο Δήμος Λευκωσίας την ημέρα της ντροπής θα έπρεπε στοιχειωδώς να τερματίσει οποιαδήποτε εργασία γινόταν στον καθεδρικό ναό και δεν έπρεπε κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε η πολιτιστική κληρονομιά είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενεές. Γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες το ΕΤΕΚ θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη για να ενθαρρύνουν εμπλεκόμενους φορείς και δήμους για το πως διαφυλάσσεται η πολιτιστική μας κληρονομιάς αλλά και για να μη γίνουμε θεατές επανάληψης του ντροπιαστικού σεναρίου με την κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας που παρέδωσε χθες επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας την άμεση δίωξη του Αρχιεπισκόπου, ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Χρίστος Χατζηιωάννου επισήμανε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου και να κινήσει ποινική διαδικασία, αλλιώς είναι συνένοχος. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι απαιτούν απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα και να τεκμηριώσει την τοποθέτησή του. Σημείωσε ακόμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει πλέον το λαϊκό έρεισμα να μιλά εκ μέρους των πολιτών και αυτά που λέει να μην τους εκφράζουν.

Ο διδάκτωρ φιλοσοφίας σημείωσε ότι στην επιστολή τους προς τον Γενικό Εισαγγελέα απαριθμούν ενδεικτικά διάφορες παράνομες και παράτυπες πράξεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημειώνοντας ότι κανένας δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του. Είπε ότι την επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα έχουν υπογράψει 62 άτομα αλλά ανέφερε ότι εκ των υστέρων πολλά άτομα τους προσέγγισαν και ήθελαν να υπογράψουν.

Ακόμα γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργηθεί σε online edition και έχουν υπογράψει περίπου ακόμα 240 άτομα και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο «στήριξη του αιτήματος άμεσης ποινικής δίωξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου» και να υπογράψουν.

Χωρίς να διαφωνούν με το πλαίσιο της πρότασης που κατέθεσε η υπηρεσία του δήμου Λευκωσίας, οι Οικολόγοι μαζί με το ΑΚΕΛ ήθελαν με την πρόταση που κατέθεσαν, να παρέχονται νομικά εργαλεία για τα διαδοχικά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει σωστή επαναφορά των διατηρητέων που κατεδαφίστηκαν ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων στο Δήμο Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλης. Πρόσθεσε  ότι στόχος όλων είναι η ανάγκη επαναφοράς των διατηρητέων οικοδομών που κατεδαφίστηκαν μετά από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι ανάμεσα σε άλλα οι Οικολόγοι έχουν εισηγηθεί και την ψηφιακή αποτύπωση των ερειπίων.

Για το ποσό της εγγύησης είπε ότι το ποσό μέχρι 500.000 είναι χαμηλό και ουδόλως ανταποκρίνεται στην δαπάνη που θα απαιτηθεί. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν η εγγύηση να είναι 1.200.000 ευρώ σημειώνοντας ότι το κομμάτι της επαναφοράς είναι πιο περίπλοκο και δαπανηρό. Επίσης αναφέρθηκε και στην αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy