Αντίδραση από Αίγυπτο, Ιορδανία και ΟΗΕ από αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ στην Τζιενίν

Την αντίδραση της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή προκάλεσε η σημερινή συντονισμένη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο στρατόπεδο προσφύγων της παλαιστινιακής πόλης Τζιενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά, μεταξύ των οποίων και τρία τοπικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι «διακόπτει την διαδικασία συντονισμού με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Δυτική Όχθη».

Συγκεκριμένα, η Ιορδανία με ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ισραηλινή επιχείρηση στην Τζιενίν θα ανοίξει έναν νέο κύκλο βίας, με βαρύ τίμημα για όλες τις πλευρές». Η Αίγυπτος με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η ισραηλινή επιχείρηση ενδέχεται να επιφέρει εξελίξεις εκτός ελέγχου στην περιοχή». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ εκφράζει την ανησυχία του από την αύξηση της βίας και καλεί όλες τις πλευρές να μειώσουν την ένταση.

Στο μεταξύ, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου περιορισμένης σύνθεσης, αρμόδιου για ζητήματα ασφαλείας, αποφασίσθηκε να τεθούν σε επιφυλακή οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην Δυτική Όχθη και στην μεθόριο με τη Γάζα, ενώ ανακοινώθηκε η ματαίωση δημόσιας μουσικής εκδήλωσης στην μεθοριακή πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ.

Επισημαίνεται ότι ήδη από το μεσημέρι τοποθετήθηκαν σε διάσπαρτα σημεία του νοτίου Ισραήλ συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» ενόψει ενδεχόμενης εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα κατά της ισραηλινής επικράτειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy