Αντίδραση γονέων για χρήση μάσκας

Ζητούν προαιρετική χρήση και στη Μέση Εκπαίδευση


Τη λύπη της εκφράζει με ανακοίνωση η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να είναι εκτεθειμένα στους κίνδυνους που έχουν παρουσιαστεί την προηγουμένη βδομάδα» από τη χρήση μάσκας στο σχολείο ως μέτρο αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού. «Διερωτόμαστε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι, αφού ταυτόχρονα παρατηρούμε χαλάρωση των μέτρων σε άλλους χώρους, όπως τα κλαμπ και τα καφέ», αναφέρει. Προσθέτει ότι «στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση στη Διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, με την οποία ζητούσαμε όπως η χρήση μάσκας είναι προαιρετική από τους μαθητές/μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων», ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έλαβαν απάντηση.

16 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, κατ’ εξαίρεση του κανόνα, να επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς να βγάζουν τη μάσκα τους όταν απευθύνονται στα παιδιά, αλλά και με την καταγραφή περιστατικών δυσφορίας και λιποθυμίας των μαθητών/μαθητριών από την πολύωρη χρήση μάσκας να αυξάνονται, οι Οργανωμένοι Γονείς Μαθητών Μέσης εξέδωσαν δελτίο Τύπου, στο οποίο, όπως αναφέρουν, «καυτηριάζαμε την άνιση μεταχείριση και ζητούσαμε να δοθεί το ίδιο δικαίωμα και στα παιδιά». Δύο από τους λόγους που η Συνομοσπονδία παρέθεσε για να τεκμηριώσει τη θέση της είναι ότι «ο προφορικός λόγος των μαθητών βαθμολογείται και πρέπει να μπορούν να τους κατανοήσει ο εκπαιδευτικός και ποιος εκπαιδευτικός αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λιποθυμία ενός παιδιού στο σχολείο, είτε να του επιτρέψει να αφαιρέσει τη μάσκα ή όχι, όπως το περιστατικό στην Πάφο». Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, με δήλωση στη «Χαραυγή» δεν απέκλεισε τη λήψη πιο δραστικών μέτρων σε περίπτωση που δεν λάβουν ούτε τώρα απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Εξάλλου, εφαρμόζεται από χθες το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε μία τάξη σε γυμνάσιο της Λευκωσίας, ενώ σήμερα ενεργοποιείται και για τους μαθητές και μαθήτριες ενός λυκείου. Η ανάγκη για εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προέκυψε μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος κορονοϊού στα συγκεκριμένα σχολεία και την εφαρμογή του μέτρου προληπτικής προστασίας που αφορά την παραμονή κατ’ οίκον των μαθητών και μαθητριών που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, όπως προβλέπεται στο σχετικό πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στόχος είναι να εξασφαλισθεί η συνέχεια στην εκπαίδευση και να παρακολουθήσουν και σε αυτές τις περιστάσεις οι μαθητές/μαθήτριες τα μαθήματά τους. Οι διευθύνσεις των σχολείων βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα στηρίξουν τα παιδιά και την εκπαίδευση και όταν χρειάζεται για λόγους υγειονομικής προστασίας να παραμείνουν στο σπίτι. Θυμίζουμε επίσης ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ με κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς θεωρούν ότι το υβριδικό αυτό μοντέλο δυσχεραίνει εξαιρετικά τη διαδικασία διδασκαλίας – μάθησης και την καθιστά δύσκολη και άκαμπτη. Διαφωνούν επίσης με τον ορισμό του όρου της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», όπως ψηφίστηκε στη σχετική τροποποίηση από τη Βουλή, αφού θεωρούν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση, ενώ με τον συγκεκριμένο ορισμό δεν γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση καμερών και ούτε έχει ορισθεί ο τρόπος και ο χρόνος της αναμετάδοσης και στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειρηναίος Πίττας

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News