Για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους η μετάβαση σε ένα ξένο νόμισμα πλην της τουρκικής λίρας δεν είναι εφικτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ, «βουλευτής» του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ενώ για τον πρόεδρο του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί η χθεσινή δήλωση του «πρωθυπουργού» Ερχιουρμάν ήταν «η επισημοποίηση της κατάρρευσης».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην δήλωσή του ο Τατάρ αναφέρει επίσης ότι η χθεσινή αναφορά Ερχιουρμάν σε ξένο νόμισμα δεν ήταν καθόλου ωφέλιμη και είναι λάθος η «κυβέρνηση» να δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες. Για να υπάρξει μετάβαση στο ευρώ ή άλλο ξένο νόμισμα, συνέχισε, αυτό δεν απόφαση μόνο της «κυβέρνησης» αλλά χρειάζεται διαβούλευση με την Τουρκία και να περάσει από την «βουλή». Σημείωσε δε ότι το 30% του προϋπολογισμού του ψευδοκράτους καλύπτεται από την Τουρκία και ο προϋπολογισμός γίνεται σε ΤΛ.
 
Ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί ότι οι δυσκολίες για την τουρκική λίρα και την Τουρκία θα συνεχισθούν μέχρι τις 24 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι ξένοι οργανισμοί που δανείζουν την Τουρκία κερδίσουν τετραπλά χρήματα μέσου του τόκου λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.
 
Η τετρακομματική «κυβέρνηση» έγινε για να δώσει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ο «πρωθυπουργός» αντί να μιλά για λύσεις, βγήκε και μίλησε για οικονομική κρίση, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης. 
 
Στους δρόμους ο κόσμος άρχισε να επικρίνει την «κυβέρνηση», συνέχισε ο Αρικλί, αλλά ο «πρωθυπουργός» για να ευχαριστήσει κάποια κόμματα προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση με την Τουρκία. Για τον ίδιο η αναφορά Ερχιουρμάν ότι η πιθανότητα κρίσης είναι σοβαρή είναι «μη αποδεκτή δήλωση».
 
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης ζητεί από την «κυβέρνηση» το κόμμα Ενωμένης Κύπρος υποστηρίζοντας ότι αυτή η κρίση θα αντιμετωπίσει ανεργία, μετανάστευση και νέες πτωχεύσεις χώρων εργασίας. Ζητεί δε αντί της τουρκικής λίρας να περάσουν σε ένα σταθερό νόμισμα γιατί θα έχει θετική συμβολή στο να ξεπεραστεί η κρίση.
 
Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Αριστερή κίνηση δια του Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν αναφέρει ότι λόγο της συνεχιζόμενης πτώσης της ΤΛ και της μη ύπαρξης σταθερής οικονομικής πολιτικής από την «κυβέρνησης», μπορεί να μην την ονομάζουν έτσι, αλλά βιώνουν ήδη την κρίση στην οικονομία.
 
Η κρίση με την τουρκική λίρα δεν είναι μόνο ένας καβγάς για τους τόκους μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των επενδυτών. Οι κανόνες του καπιταλισμού εφαρμόζονται ανελλιπώς» γράφει σήμερα στο άρθρο του στην Κίπρις ποστασί, ο Σερχάτ Ιντσιρλί. Και αυτοί οι κανόνες, συνεχίζει, εάν χρειαστεί εκφράζουν προς την Τουρκία την έλλειψη εμπιστοσύνης και απομακρύνονται οι ξένοι επενδυτές.
 
Αφού εξηγεί ορισμένα πράγματα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και επικρίνει το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος περιμένουν τις εκλογές της 24ηςΙουνίου στην Τουρκία να δουν τί θα κάνουν, χωρίς επεξεργασία σεναρίων ή άλλων λύσεων, ο Σερχάτ Ιντσιρλί πιστεύει ότι για τους Τ/κ η μόνη λύση είναι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακό. «Φίλε μου για την ομοσπονδιακή λύση δεν έχουμε άλλη ευκαιρία από την το να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να την φορέσουμε στο κεφάλι μας (να την αποδεχθούμε). Να είμαστε σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή να χτυπιόμαστε με την αβεβαιότητα;».
 
Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται στην τ/κ κοινότητα ότι «οι Ε/κ θα μας καθαρίσουν, θα μας λιώσουν, θα μας αφομοιώσουν ή τι θα μας κάνουν», ο Ιντσιρλί γράφει: «Ξεπεράστε το! Άλλωστε δεν τελειώνουμε; Τουλάχιστον τελειώνοντας να μην περνάμε αυτή την αγωνία!».