Αντιδράσεις στην DIE LINKE σχετικά με δηλώσεις Βάγκενκνεχτ για το προσφυγικό

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική Αριστερά (Die Linke) οι δηλώσεις της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σάρα Βάγκενκνεχτ για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Γερμανία και για την πολιτική ασφάλειας που πρέπει να εφαρμοστεί. Ηγετικά στελέχη της Αριστεράς ζητούν ακόμη και την παραίτηση της πολιτικού.

Με δήλωσή της σχετικά με τα τελευταία κρούσματα βίας στην Γερμανία, η κυρία Βάγκενκνεχτ τόνισε τη Δευτέρα ότι τα γεγονότα δείχνουν «ότι η υποδοχή και η ενσωμάτωση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών συνδέονται με μεγάλα προβλήματα», ενώ άσκησε κριτική στην πολιτική του «θα τα καταφέρουμε» της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, εξηγώντας ότι «το κράτος πρέπει τώρα να κάνει το παν ώστε οι άνθρωποι στη χώρα μας να μπορούν και πάλι να αισθάνονται ασφαλείς». Η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων είναι δυσκολότερη του αναμενόμενου και πρέπει να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στη χώρα και πού υπάρχουν πιθανότητες κινδύνου, δήλωσε, επίσης, η επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς, η οποία με νέα ανάρτησή της στο Facebook χθες προσπάθησε να ανασκευάσει, διευκρινίζοντας ότι δεν τάσσεται κατά της υποδοχής προσφύγων και δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια γενική καχυποψία εναντίον τους.

Ο δύο πρόεδροι του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ και Κάτια Κίπινγκ, σε κοινή δήλωσή τους έλαβαν αποστάσεις από την κ. Βάγκενκνεχτ, επισημαίνοντας ότι «οι τρομακτικές πράξεις των τελευταίων ημερών δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν στο σημείο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να τεθούν υπό γενική καχυποψία», ενώ, σε συνέντευξή του στην «Tageszeitung», ο κ. Ρίξινγκερ χαρακτήρισε την τοποθέτηση της επικεφαλής της ΚΟ «απαράδεκτη» και τόνισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για παρεξηγήσεις στο προσφυγικό, πρέπει να είμαστε σαφείς».


Ο έτερος επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς δήλωσε ότι μετέφερε την κριτική του στην ίδια την κ. Βάγκενκνεχτ «προσωπικά» και «με σαφήνεια», ενώ ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Γιαν Βαν Άκεν ζήτησε εμμέσως την παραίτησή της: «Όποιος ασκεί κριτική στην Μέρκελ από τα δεξιά, δεν μπορεί να είναι επικεφαλής μιας ΚΟ της Αριστεράς», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε ότι «εάν η Βάγκενκνεχτ σε τόσο κεντρικά θέματα δεν εκπροσωπεί αριστερές θέσεις, θα έπρεπε να παραιτηθεί». Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό N-tv, ο κ. Βαν Άκεν τόνισε ακόμη ότι η κυρία Βάγκενκνεχτ «μερικές φορές έχει περισσότερο εθνικιστική ματιά πάνω σε κάποια θέματα από ό,τι η υπόλοιπη Αριστερά», και όταν ερωτήθηκε αν με αυτόν τον τρόπο την παρακινεί σε παραίτηση, απάντησε: «Η παραίτηση πρέπει να είναι δική της απόφαση. Δεν θα την παρακινήσω εγώ».

Τοποθετήσεις της Σάρα Βάγκενκνεχτ για την μετανάστευση έχουν και κατά το παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της. Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις την Πρωτοχρονιά στην Κολονία, είχε δηλώσει ότι «όποιος κάνει κακή χρήση του δικαιώματος φιλοξενίας, έχει χάσει αυτό το δικαίωμα», για να κάνει κατόπιν λόγο για «παρεξήγηση» μετά την οξεία κριτική που δέχθηκε από συντρόφους της.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.