Αντιδράσεις στην κοπή δέντρων στο Λανίτειο

Τη διαφωνία τους εκφράζουν διάφοροι περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς της Λεμεσού στην προγραμματιζόμενη κοπή μεγάλων δέντρων στο χώρο του Λανιτείου στον οποίο, όπως είναι γνωστό, έχουν αρχίσει να εκτελούνται κάποια έργα με βάση τον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης των χώρων των ιστορικών εκπαιδευτηρίων, ο οποίος προβλέπει τα δημιουργία διαφόρων κτιριακών και άλλων κατασκευών.

Τα δέντρα που προγραμματίζεται να κοπούν αυτή τη φορά βρίσκονται κοντά στο Λανίτειο Στάδιο και η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι το ρίζωμα των δέντρων επηρεάζει το στίβο του σταδίου, κάτι που φαίνεται να μην ευσταθεί. Στη θέση της δενδροστοιχίας που προορίζεται να κοπεί, προγραμματίζεται η δημιουργία παιδότοπου.

Σε σχετική επιστολή του προς τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού, το Κίνημα των Οικολόγων υποδεικνύει ότι είναι λάθος να κόβονται μεγάλα δέντρα για να δημιουργούνται δραστηριότητες, όπως είναι ο παιδότοποι οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «έχουν νόημα μόνο με την παρουσία του πράσινου».

Επισημαίνοντας και το γεγονός ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχαν κοπεί και αρκετά άλλα δέντρα στην περιοχή που καλύπτουν τα Λανίτεια, για να κατασκευαστεί νέα αίθουσα αθλοπαιδιών, οι Οικολόγοι καλούν τη Σχολική Εφορεία να μελετήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα που αφορά την κοπή δέντρων και να αφουγκραστεί τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους πολίτες.

Χρήστος Χαραλάμπους