Αντιδρούν ωσάν και δεν συμβαίνει τίποτα με τα εμβόλια

Στη Λάρνακα άρχισε τη λειτουργία του το νέο εμβολιαστικό Κέντρο στο λιμάνι

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά το  εμβόλιο της AstraZeneca προκαλούν περαιτέρω επιβράδυνση του εμβολιασμού. Είναι κάτι που ήδη καταγράφεται. Οι πολίτες τρέχουν να προλάβουν και να κλείσουν εμβόλια των εταιρείων Pfizer ή Moderna, ενώ χιλιάδες εμβόλια της AstraZeneca παραμένουν αδιάθετα.

Ο Πρόεδρος και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κάνουν προεκλογικές περιοδείες σε εμβολιαστικά κέντρα και σε νοσοκομεία αντί να προβληματιστούν, περιορίζονται σε εκκλήσεις και δηλώσεις του τύπου ότι σημασία δεν έχει το εμβόλιο, αλλά ο εμβολιασμός. Δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο όταν σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις σε ό,τι αφορά το AstraZeneca. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «περισσότερες από αρκετές» δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για τους πολίτες κάτω των 30 ετών, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, θα εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση ενός άλλου εμβολίου τύπου mRNA, ανακοίνωσε η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (Haute Autorite de Sante-HAS). Την ίδια ώρα, η Υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, δήλωσε ότι οι Αρχές ζήτησαν από την AstraZeneca να μην προχωρήσει στις προγραμματισμένες παραδόσεις του εμβολίου αργότερα μέσα στο χρόνο. Σύσταση για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 30 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας, κατόπιν αξιολόγησης των πιο πρόσφατων δεδομένων για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε εμβολιασθέντες με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην Κύπρο κανένας προβληματισμός για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αντίθετα, ο Υπ. Υγείας δηλώνει καθησυχαστικός με τα όσα αποφάσισε ο ΕΜΑ, συστήνοντας να συνεχίσει ο εμβολιασμός με το AstraZeneca για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωσάν και δεν συμβαίνει τίποτα.

Προφανώς αυτό αποκαλύπτει και την αδυναμία τους για εναλλακτικές λύσεις, ώστε η μικρή Κύπρος να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες άλλων εμβολίων. Όσο πιο γρήγορα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον εμβολιασμό, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα…

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.