Αντιδρούν στη δημιουργία ασφαλτικής μονάδας κάτοικοι Παρεκκλησιάς, Πύργου, Πραστειού Κελλακίου

Στην αποτροπή δημιουργίας νέας ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή των λατομείων του χωριού Παρεκκλησιά, της Επαρχίας Λεμεσού, προσβλέπουν κάτοικοι των κοινοτήτων Παρεκκλησιάς, Πύργου και Πραστειού Κελλακίου.

Σε χθεσινή ανοικτή επιστολή, που συνυπογράφουν 318 άτομα, προς τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές, εκφράζεται η ένσταση στη δημιουργία νέας ασφαλτικής μονάδας και η θέση πως «μια ενδεχόμενη έγκριση της αιτούμενης πολεοδομικής άδειας, θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία των κατοίκων της Παρεκκλησιάς και του Πύργου και την ποιότητα ζωής μας καθώς και τα Συνταγματικά προστατευόμενα έννομα συμφέροντα μας όπως απολαμβάνουμε τις περιουσίες μας απρόσκοπτα».

Ήδη, προστίθεται, η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια είναι επιβαρυμένη εξαιτίας των δραστηριοτήτων των λατομείων και ζητείται όπως απομακρυνθεί και η «υφιστάμενη παράνομη ασφαλτική μονάδα» αλλά και όπως γίνει αυστηρός έλεγχος και ρύθμιση των εργασιών και δραστηριοτήτων των μονάδων της περιοχής, μέχρι αυτές να απομακρυνθούν πλήρως.

Σημειώνεται δε ότι, εκτός από το λατομείο, στην περιοχή λειτουργούν τρεις σκυροθραυστικές μονάδες παραγωγής αδρανών υλικών, ένα εργοστάσιο παρασκευής σκυροδέματος και άλλα δυο εργοστάσια ασφαλτικού σκυροδέματος.

Στην επιστολή τους, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρονται και σε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2020, υπογραμμίζοντας πως αυτή έγινε με έξοδα της ιδιωτικής εταιρείας που αιτείται την πολεοδομική άδεια.

Υποστηρίζουν δε πως η Μελέτη επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον, από την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη ότι στην ίδια περιοχή λειτουργούν και άλλες μονάδες, ενώ υποδεικνύουν πως δεν έγινε μέτρηση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή και πως δεν λαμβάνεται υπόψη «το υφιστάμενο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων, οι διαμαρτυρόμενοι σημειώνουν πως οι μετρήσεις θορύβου που έγιναν δεν είναι ενδεικτικές, αφού πραγματοποιήθηκαν σε περίοδο που τα εργοστάσια υπολειτουργούσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων και ζητούν, «πραγματική μέτρηση με το σύστημα αισθητήρων που χρησιμοποιεί στο οδόστρωμα το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών και σε περίοδο που θα λειτουργούν όλα τα σχολεία, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, όλες οι εργασίες και όχι κατά την διάρκεια περιορισμών στις μετακινήσεις και lockdown λόγω COVID-19».

Καταλήγοντας στην επιστολή τους, οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν προθεσμία 30 ημερών για να λάβουν απάντηση και προειδοποιούν πως, σε περίπτωση που δεν ληφθεί υπόψη η ένσταση τους, επιφυλάσσονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και σε αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy