Αντιδρούν με τη διαδικασία ανατροφοδότησης οι εκπαιδευτικοί

Για πρόχειρες αποφάσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο η ΟΕΛΜΕΚ

 

Για πρόχειρες αποφάσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο η ΟΕΛΜΕΚ με αφορμή εγκύκλιο σε σχέση με τη διαδικασία ανατροφοδότησης της γραπτής αξιολόγησης Α’ τετραμήνου και καλεί τα μέλη της να μην προβούν σε καμία από τις ενέργειες που ζητά το υπουργείο ούτε και να δώσουν τα διορθωμένα γραπτά στους μαθητές τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Όπως επισημαίνει η ΟΕΛΜΕΚ σε ενημέρωση προς τους εκπαιδευτικούς, οι πρόχειρες αποφάσεις αιφνιδιάζουν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις σχολικές μονάδες και ειδικότερα στις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς.

Η ΟΕΛΜΕΚ χαρακτηρίζει την εγκύκλιο του ΥΠΑΝ ως άκαιρη, αφού οι καθηγητές και καθηγήτριες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανατροφοδότησης και έχουν ήδη ξεκινήσει τη διδασκαλία τους με όσα προβλέπονται στα πλαίσια μάθησης του Β’ τετραμήνου, γνωρίζοντας τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και για αυτό το τετράμηνο. Επίσης, αναφέρουν πως η διαδικασία ανατροφοδότησης όπως τη ζητά το Υπουργείο Παιδείας, πέρα από αντιφάσεις, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους. Όπως τονίζει η ΟΕΛΜΕΚ, δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα υποβολής αιτήματος για αναβαθμολόγηση των γραπτών τους μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και να τους διανέμονται προηγουμένως τα πρωτότυπα γραπτά των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει επίσης ότι η διαδικασία της συνεχούς και καθημερινής ανατροφοδότησης είναι απαραίτητη και ωφέλιμη για τους μαθητές, όμως η παιδαγωγική διάσταση και σημασία της ανατρέπεται από τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΥΠΑΝ.

Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση της γραπτής αξιολόγησης του Α’ Τετραμήνου θα πρέπει κάθε σχολική μονάδα να διευθετήσει όπως οι  διδάσκοντες/ουσες παραλάβουν τα διορθωμένα εξεταστικά δοκίμια όλων των τμημάτων τους, τα οποία θα  μελετήσουν τόσο ως προς το πώς ανταποκρίθηκαν οι μαθητές/τριες, όσο και για να εντοπίσουν πιθανές παρανοήσεις, λάθη ή και αδυναμίες των μαθητών/τριών με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφιερώσουν μία διδακτική περίοδο κατά την οποία, αφού μοιράσουν τα διορθωμένα εξεταστικά δοκίμια στους/στις μαθητές/τριες, θα κάνουν τις σχετικές επισημάνσεις και θα εργαστούν με τους μαθητές/τριες τους στη βάση του ατομικού τους δοκιμίου.

Επισημαίνεται ότι στα πλαίσια της Διαμορφωτικής Αξιολόγησης η ανατροφοδότηση θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy