Αντιεκπαιδευτικός Νόμος Κεραμέως: Εκδικούνται τη νέα γενιά και προσκυνούν τις ελίτ

Με το νοµοσχέδιο – έκτρωµα για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση στην Ελλάδα να βρίσκεται σε ισχύ, χιλιάδες µαθητές έµειναν εκτός δηµοσίων πανεπιστηµίων, την ίδια στιγµή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαµηνύει πως το εν λόγω νοµοσχέδιο «είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθµισης της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης».

Του Κυριάκου Λοΐζου

Με την αύξηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής µεθοδεύτηκε µία άνευ προηγουµένου αδικία για χιλιάδες παιδιά, µε σκοπό να τα «σπρώξουν» στα ιδιωτικά πανεπιστήµια, µε τα περισσότερα από αυτά να είναι αµφιβόλου ποιότητας και σίγουρα, σε καµία περίπτωση, δεν έχουν το εκτόπισµα του δηµοσίου ελληνικού πανεπιστηµίου.

∆ύο από τους µαθητές που αδικήθηκαν κατάφωρα, ο ∆ιονύσης Κατάκαλος και η Έλενα Τριάντη, µίλησαν στη «Χαραυγή» τόσο για την αδικία εις βάρος αυτών καθώς και άλλων µαθητών, όσο και για τους λόγους που οι ίδιοι πιστεύουν ότι φτιάχτηκε ο νόµος από την κυβέρνηση. Από την άκρως αγχωτική διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων και τη σκληρή προετοιµασία, µέχρι το «κόψιµο» του ονείρου τους και την αβεβαιότητα, ο ∆ιονύσης και η Έλενα ανέφεραν πως δεν θα το βάλουν ποτέ κάτω, αφού ήδη ξεκίνησαν να βλέπουν και για άλλες σχολές προκειµένου να κάνουν τα όνειρά τους πραγµατικότητα.

∆εν φτάνει η αγχωτική διαδικασία, τώρα έβαλαν και «κόφτες»

«Συµµετείχα στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021, µια οµολογουµένως αγχωτική εµπειρία για όλους τους µαθητές – µαθήτριες. Όπως είναι γνωστό, τον Φλεβάρη ψηφίστηκε από την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, το νοµοσχέδιο το οποίο θέσπισε την “ξακουστή” σε όλους µας Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής). Η ίδια ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για “κόφτες” που θα εµποδίζουν µαθητές µε βαθµούς 2 και 3 να εισέρχονται στα πανεπιστήµια, κάτι απολύτως λογικό. Ωστόσο, ότι ακολούθησε κατέδειξε ότι η Ε.Β.Ε. παρέκκλινε από το στόχο της και απέτυχε παταγωδώς. Οι “κόφτες” αυτοί χώθηκαν αργά στα “φτερά” των µαθητών στεκόµενοι εµπόδιο στη σχολή των ονείρων τους, πράγµα το οποίο συνέβη και στη δική µου περίπτωση. Πρόκειται εποµένως για ένα αδιαµφισβήτητα αποτυχηµένο µέτρο», ανέφερε η Έλενα Τριάντη, εκφράζοντας τη στεναχώρια και την απογοήτευσή της:

«Ύστερα από τον αποκλεισµό µου από τη σχολή προτίµησής µου, νιώθω πρωτίστως απογοήτευση, θυµό και θλίψη για αυτή την αδικία. Το πρώτο πράγµα που σκέφτοµαι είναι να φύγω από την Ελλάδα και να ξεκινήσω τις σπουδές µου σε κάποια άλλη χώρα πάνω στο αντικείµενο που µε ενδιαφέρει. Για αυτό έχω ήδη υποβάλει το µηχανογραφικό µου στο Πανεπιστήµιο της Κύπρου, καθώς πιστεύω ότι πάντα θα πρέπει να κυνηγάµε τα όνειρά µας όσα εµπόδια και αν µας βάζουν στην πορεία της ζωής µας».

Μετά την αδικία εις βάρος της, η Έλενα Τριάντη απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, λέγοντας µεταξύ άλλων πως «θα είστε πάντα στη συνείδησή µου ως αυτή που µου στέρησε το µεράκι µου…» αναφερόµενη στο κόψιµό της από τη Σχολή προτίµησής της.

Είµαστε αριστούχοι και µας έκαναν να νιώθουµε αποτυχηµένοι

«Φυσικά και την επιστολή µου την έγραψα σκεπτόµενη όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε παρόµοια κατάσταση µε εµένα. Αρχικά, ό,τι είχα να πω στην υπουργό το ανέφερα στην επιστολή µου µε την ελπίδα ότι θα λάµβανα κάποια απάντηση, µάταια όµως. Όσον αφορά τα υπόλοιπα παιδιά που, όπως εγώ, ένιωσαν αποτυχηµένα παρ’ όλο που είναι αριστούχοι, από προσωπική εµπειρία δεν µπορώ να πω πολλά πράγµατα που θα καταλαγιάσουν το θυµό που νιώθουν µέσα τους. Ωστόσο, όπως προανέφερα, πρέπει να µην το βάλουµε κάτω και να συνεχίσουµε την προσπάθεια και µε την ίδια θέληση να κυνηγήσουµε τα όνειρά µας. Γιατί όπως πολύ σωστά λέει και ένα τραγούδι “αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει”», υπογράµµισε η µαθήτρια από το Αγρίνιο.

Ερωτηθείσα για τους λόγους που πιστεύει η ίδια ότι έγινε το εν λόγω νοµοσχέδιο, η Έλενα ήταν αφοπλιστική: «Με το νοµοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι η κυβέρνηση ήθελε, και εν τέλει κατόρθωσε, να αποκλείσει από τα δηµόσια πανεπιστήµια πολλές χιλιάδες παιδιών και να τα ωθήσει προς τα Ι.Ε.Κ. που όλως τυχαίως έχουν εξισώσει τα πτυχία τους µε εκείνα των δηµοσίων πανεπιστηµίων. Είναι φανερό ότι το µέτρο αυτό ευνοεί για ακόµα µια φόρα τις ελίτ τοποθετώντας σε δεύτερη µοίρα ανθρώπους που δεν έχουν την αντίστοιχη οικονοµική δυνατότητα».

«Ελπίζω, έστω και στο µέλλον το µέτρο αυτό να αποσυρθεί έτσι ώστε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα δηµόσια πανεπιστήµια και να µην εξαναγκάζονται σε φυγή στο εξωτερικό», κατέληξε.

Η υπουργός «ευαισθητοποιήθηκε» μόνο μετά τις κινητοποιήσεις

Την αδικία που νιώθει µετά από δύο χρόνια σκληρής προσπάθειας και διαβάσµατος, εξέφρασε µε τη σειρά του ο ∆ιονύσης Κατάκαλος, ο οποίος, αν και σηµείωσε πολύ υψηλή βαθµολογία, έµεινε εκτός εξαιτίας µίας τροποποίησης η οποία έγινε γνωστή λίγο διάστηµα πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

«Το Υπουργείο είτε δεν γνωρίζει τη βαρύτητα αυτής της απόφασης, είτε λέει συνειδητά ψέµατα στην κοινωνία και ειδικότερα στους µαθητές», είπε ο µαθητής από την Αθήνα, για να συµπληρώσει ότι «γίνεται µία ξεκάθαρη διάκριση µεταξύ αριστούχων µαθητών και άλλων µε σκοπό να εξαναγκάσει αρκετούς να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήµια».

«Με πήρε τηλέφωνο η ίδια η κα Κεραµέως για να µε συγχαρεί, λέγοντάς µου ότι θα µπορώ να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας, κάτι που εγώ δεν ήθελα λόγω οικονοµικών κυρίως, ενώ η βαθµολογία µου επέτρεπε να εισαχθώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το τηλεφώνηµα της υπουργού ήρθε µετά τις πολλές αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των µαθητών µε τις κινητοποιήσεις, όσο και από την αντιπολίτευση εντός του Κοινοβουλίου. Ξεκάθαρα επικοινώνησε, όχι από ενδιαφέρον, αλλά για να εκµεταλλευθεί πολιτικά το ζήτηµα», τόνισε ο ∆ιονύσης Κατάκαλος.

Επιπλέον, ο µαθητής από την Αθήνα στηλιτεύει τους χειρισµούς της Πολιτείας, αναφέροντας ότι «πρόκειται για µία τεράστια αστοχία από πλευράς της κυβέρνησης» και καταλήγει ως εξής: «Μας κοροϊδεύουν συνειδητά και παίζουν µε το µέλλον µας. ∆εν είµαι µόνο εγώ, αλλά είναι εκατοντάδες παιδιά εκεί έξω που βλέπουν τα όνειρά τους να εξανεµίζονται».

Προς το παρόν δεν επηρεάζονται οι Κύπριοι

Σηµειώνεται ότι όσον αφορά την εισαγωγή των Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήµια, αυτή δεν επηρεάζεται καθόλου. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ∆ηµήτρης Χανδριώτης, «οι Κύπριοι φοιτητές που εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήµια δεν πρέπει να ανησυχούν και δεν επηρεάζονται από τον νέο νόµο της ελληνικής κυβέρνησης για την εισαγωγή στα πανεπιστήµια».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy