Αντιφατικά και τα νέα μέτρα

Με χθεσινή δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας επαίρεται ότι η Κύπρος βρίσκεται «ανάμεσα στις πέντε καλύτερες χώρες στον κόσμο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού».

Δεν διερωτάται όμως με ποιο κόστος και χάρη σε ποιους παρουσιάζει η Κύπρος τα αποτελέσματα αυτά. Και βεβαίως δεν διερωτάται τι θα συνέβαινε αν η κυβέρνηση χειριζόταν, από την αρχή, τα πράγματα διαφορετικά. Ήταν όμως απασχολημένοι, μετά το πρώτο κύμα, να δίνουν ο ένας συγχαρητήρια στον άλλο για να προετοιμαστούν για τη συνέχεια! Είναι φανερό εκ του αποτελέσματος ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν, για παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα λαμβάνονταν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας στους οίκους ευγηρίας. Αντίθετα, το κράτος απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους που ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτής της προστασίας.

Τα πράγματα θα ήταν επίσης διαφορετικά αν, για παράδειγμα, λαμβάνονταν τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εν γένει του συστήματος υγείας για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα. Αλλά πού να τους αφήσουν οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις να παραδεχτούν την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας. Χθες, μάλιστα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας μάς είπε ότι όλα είναι μια χαρά! Ότι «ο δημόσιος τομέας υγείας ανταποκρίνεται θετικότατα με επαρκή αριθμό κλινών, εξοπλισμό και δυνατότητες του συστήματος σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό». Κι αυτό λίγες ώρες μετά που τρεις εκτελεστικοί διευθυντές των γενικών νοσοκομείων καταγγέλλουν πως τα νοσοκομεία μας οδηγούνται σε κατάρρευση!

Ούτε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή τη βδομάδα έχουν πείσει. Κάποια από αυτά είναι εμφανώς αντιφατικά και κάποια άλλα ευνοούν συμφέροντα και ιδεοληψίες. Είναι φανερό ότι ορισμένα μέτρα συνιστούν εν πολλοίς πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και όχι υιοθέτηση των υποδείξεων των επιστημόνων. Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής βγήκαν στους δρόμους, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων χαρακτηρίζουν την επαναλειτουργία τους «δώρον άδωρον», οι σχολές χορού διαμαρτύρονται και οι φροντιστηριούχοι κάνουν λόγο για παράλογες αποφάσεις.

Οι δε επιστήμονες διαχωρίζουν τη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ίδιοι πρότειναν λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς για την επαναδραστηριοποίηση διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Σημειώνεται ακόμα ότι παραμένει σε ισχύ η καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την καταστολή κάθε κριτικής και κάθε διαμαρτυρίας. Σε αντίθεση όμως με τη βία με την οποία αντιμετωπίστηκε η πορεία διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και τον αυταρχισμό στις 13 του Φλεβάρη, στο αδιαχώρητο που σημειώθηκε χθες σε προσκύνημα λειψάνων σε εκκλησία στη Λευκωσία, η Αστυνομία δεν έλαβε κανένα μέτρο. Οι πολίτες που έχουν θυσιάσει εδώ και ένα χρόνο τις δουλειές τους και πολλά από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, δικαιούνται μεγαλύτερου σεβασμού. Και αναμένουν πειστικές απαντήσεις.

Υστερόγραφο: Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας μάς είπε ακόμα πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την περίοδο 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 έχουν εμβολιαστεί 76.176 άνθρωποι. Με το ρυθμό αυτό, για να εμβολιαστεί το 65-70% του πληθυσμού όπως ήταν ο στόχος, θα χρειαστεί περίπου ένας ακόμα χρόνος. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy