Αντικατάσταση κυανίου με άλλες μεθόδους

Η χρήση κυανίου σε διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις για την απαγόρευσή του, λόγω οικονομικών επιπτώσεων. Στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, χθες, συζητήθηκε πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι. Σκοπός της πρότασης είναι να απαγορευτεί η χρήση τεχνικών εξόρυξης με χρήση κυανούχων ενώσεων.

Έτσι τίθενται δικλίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά την πρόληψη ή μείωση κάθε είδους δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Σε τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος διαφώνησε με την πρόταση νόμου αναφέροντας ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια απαγόρευση, αφού «τα κείμενα της ΕΕ περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης αυτής της ουσίας, στη διαδικασία εξόρυξης».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι οι εργασίες της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Σκουριώτισσα είναι πλήρως ελεγμένη από τα αρμόδια τμήματα. Εναντίον της πρότασης νόμου ήταν και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, αναφέροντας ότι πρόκειται για μονάδα η οποία πληροί όλες τις προδιαγραφές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας. Εναντίον τάχθηκαν και το Τμήμα Υδάτων, Υπηρεσία Μεταλλείων, ΟΕΒ και Σύνδεσμος Γεωλόγων Κύπρου.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, υπέδειξε ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει απαγορεύσει τη χρήση κυανίου, ωστόσο υπάρχουν ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου που το ζητούν. Πρόσθεσε πως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία το έχουν ήδη καταργήσει. Επίσης σημείωσε πως δεν είναι στόχος κανενός να πληγεί η εταιρεία που το χρησιμοποιεί, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, με τη λήξη της ισχύουσας άδειας το 2020. Σχετικά με τις εναλλακτικές μεθόδους υπέδειξε ότι υπάρχουν, ωστόσο λόγω του μεγάλου κόστους δεν χρησιμοποιούνται. Υπέρ της κατάργησης τάχθηκε ανεπιφύλακτα το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Σολιάς, Μιχάλης Ιερείδης, υπέδειξε ότι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εισηγούμενος το κλείσιμο της εκμετάλλευσης.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy