Αντικατοχικές: Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για επίτευξη λύσης ΔΔΟ και ειρηνική συνύπαρξη

Μαθητές και «Προοδευτική» πορεύτηκαν μαζί ένεκα της απαράδεκτης εκδήλωσης της ΠΟΦΕΝ

 

Με πορείες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου χιλιάδες μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν την 38η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τίμησαν τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τη 17η Νοεμβρίου 1974. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) συμμετείχαν και οι φοιτητές/τριες της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών από όλα τα σπουδαστικά κέντρα της Κύπρου, ένεκα της απαράδεκτης -ως προς το περιεχόμενο- εκδήλωσης που πραγματοποίησε Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), η οποία ελέγχεται από την φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ, Πρωτοπορία.

Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν: «Κύπρος – Ελεύθερη – Επανενωμένη – Κοινή Πατρίδα – Ένας Λαός».

Σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική αναφέρει ότι «η μαζικότητα των εκδηλώσεων έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα για επίτευξη λύσης στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017. Μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε ξανά τις συνθήκες που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση, στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη για το σύνολο του λαού μας».

Σε ομιλία που διαβάστηκε σε όλες τις πόλεις από εκπροσώπους της ΠΣΕΜ, αναφερόταν ότι «αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».

Ταυτόχρονα, έστειλαν «μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων» και βροντοφώναξαν για μια πατρίδα, μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του.

Η αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΠΟΦΕΝ φανέρωσε το κατάντημα που έχει οδηγήσει η κυβερνητική παράταξη της ΦΠΚ Πρωτοπορίας το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα. Μια εκδήλωση με μόλις μερικές δεκάδες συμμετέχοντες, χωρίς μαζικότητα, χωρίς να αναφέρεται η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιδιωκόμενη βάση λύσης, ούτε ο κοινός αγώνας της νεολαίας και του λαού μας. Η Πρωτοπορία φρόντισε στην εκδήλωση να σταλούν μηνύματα με εθνικιστική χροιά. «Είναι κατάντημα! Είναι ντροπή!» σημειώνει η Προοδευτική.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.