Αντικατοχική Μόρφου: Ύψωσε και πάλι τον τόνο της φωνής του για να «πείσει» για το αφήγημα του ΠτΔ

  • Απεκδύθηκε κάθε ευθύνη για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό
  • Πιστός στο αφήγημά του, αν και δεν πείθει ο ΠτΔ

 

 

Ενοχλημένος από τις αναφορές του δημάρχου Μόρφου παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υψώνοντας από το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωσης των Μορφιτών τον τόνο της φωνής του -ως συνηθίζει- για να αντικρούσει την άλλη άποψη σε ό,τι αφορά τις δικές του ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο που ενθαρρύνει την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος επέμεινε ότι:

  • Ο λόγος αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η επιμονή του κ. Τσαβούσογλου ότι οι εγγυήσεις θα διαρκούσαν για 15, ή αν ήμασταν καλά παιδιά, για 10 χρόνια όχι με ημερομηνία τερματισμού, αλλά με ημερομηνία αναθεώρησης. Με απλά λόγια, αν τα δύο μέρη δεν συμφωνούσαν, θα συνέχιζαν εσαεί. Όπως επίσης η αξίωση για μόνιμη παρουσία κατοχικού στρατού.
  • Αγνοούνται οι συνομιλίες, όχι διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τις αρνείται ή αποφεύγει, αλλά διότι απλούστατα στόχος της Τουρκίας ήταν η αποφυγή του όποιου διαλόγου μετά το 2017 μέχρι την ώρα που θα εξοστρακιζόταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Ακιντζί.
  • Δεν υπήρξε οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβάλει στο να ανταποκριθούμε, στο να συναντήσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και που δεν το έχουμε πράξει. Καταθέσαμε ιδέες, τολμηρές ιδέες, κατηγορηθήκαμε για αυτό, αποκέντρωση εξουσιών, κοινοβουλευτικό σύστημα, ακόμα και επάνοδο υπό προϋποθέσεις στο καθεστώς του Συντάγματος του ’60, όχι για να επιστρέψουμε στο ενιαίο κράτος -το έχω πει πολλές φορές και ας μη διαστρέφεται η πραγματικότητα και η αλήθεια διότι είναι γραπτά τα κείμενα, αλλά για να έχει συνέχεια και μετεξέλιξη, αντ’ αυτού που διεκδικούν ανεξάρτητο κράτος.
  • Δεν μπορεί η πολιτική ισότητα να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα. Δεν μπορεί να θέλουν να καθορίζουν την τύχη του συνόλου του κράτους μέσα από κάποιες αξιώσεις που προβάλλουν. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως εάν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν, η Κύπρος, όπως τα κατεχόμενα, θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με τη λήξη της θητείας μου.

«Η απουσία προοπτικής μάς πληγώνει»
Πρέπει επιτέλους… «να πάμεν έσσω μας, τζιαι ας ππέσουμεν να πεθάνουμεν»! Με τον διακαή πόθο που εκδηλώνουν όλοι οι Μορφίτες για επιστροφή στη γη τους ολοκλήρωσε τη χθεσινή του ομιλία ο δήμαρχος Μόρφου, Βίκτωρ Χατζηαβραάμ. «Δεν κουραστήκαμε να αγωνιζόμαστε. Την ίδια ώρα όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν άλλα 47 χρόνια», τόνισε εκφράζοντας έντονα το παράπονο για την απουσία προοπτικής επανέναρξης του διαλόγου. Όπως τόνισε, «47 χρόνια είναι πολλά. Εμείς οι Μορφίτες όμως, όπως και ο κάθε πρόσφυγας, συνεχίζουμε να αντέχουμε και αν χρειαστεί θα αντέξουμε άλλα τόσα χρόνια αφού για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας δεν θα τελειώσει ποτέ. (…) Αυτό όμως που πραγματικά μας πληγώνει είναι η απουσία προοπτικής για την επίλυση του Κυπριακού, η απουσία μιας σχετικής κινητικότητας που θα μας αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.